Školáci jsou v ohrožení. Silnou drogu připomínající bonbony si koupí i v automatu

Poruchy vědomí, úzkost, závratě nebo paranoia. To jsou stavy, se kterými děti po užití HHC přijíždějí do karlovarské nemocnice. "Můžu potvrdit, že v současné době máme již evidováno pět případů hospitalizací dětských pacientů v souvislosti s požitím gumových medvídků s obsahem látky HHC," uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Markéta Singerová.

"Podezření na intoxikaci nejasnou látkou a ta porucha vědomí přetrvávala 24 až 48 hodin. A následně po doplnění anamnézy z toho vyplynulo, že požili dva bonbóny obsahující HHC," sdělil primář dětského oddělení Zdeněk Vaněk.

Chemicky je látka velmi podobná THC a podobné mohou být i účinky při užívání. "Teď jsme byli docela vyděšení z těch medvídků, bonbónů s marihuanou. Jsme neustále ve střehu, protože se objevují další a další novinky. Už to nejsou jenom ty běžné cigarety a alkohol, ale musíme být opravdu velmi obezřetní," prozradila ředitelka ZŠ Dukelských hrdinů Eva Doušová.

[chooze:article;value:538688]

Výrobky s obsahem omamných látek, jako je HHC nebo kratom, jsou volně dostupné ve večerkách, dalších vybraných obchodech nebo v automatech. V Karlových Varech je hned sedm automatů s těmito látkami. Jeden z nich je vzdálený jen 500 metrů od základní školy.

Karlovarský kraj tvrdí, že na omezení prodeje chybí legislativa. " My děláme to, co nám zákon zatím umožňuje, to znamená, že se zaměřujeme zejména na prevenci, a hlavně na rozšiřování informací o rizicích užívání těch látek mezi veřejnost, rodiče a děti," tvrdila preventistka oddělení bezpečnosti a prevence karlovarského krajského úřadu Martina Valentová.

Ministerstvo zdravotnictví se vloni pokoušelo zařadit HHC společně s kratomem na seznam zakázaných látek. Návrh ale neprošel vládou. "Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery na jednání vlády. Kratom ani HHC tak nebudou zařazeny mezi zakázané látky. Místo toho bude kladen důraz na větší ochranu dětí i dospělých uživatelů," argumentovali Piráti.

Jenže těch končí čím dál víc v nemocnicích. "Pouze ty případy, o kterých jsme se dozvěděli my, se blíží jedné stovce případů nefatálních intoxikací zejména nedospělými," podotkl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

[chooze:article;value:537207]

Novela zákona o regulaci nových látek včetně HHC či například kratomu už ve Sněmovně prošla prvním čtením. Kdy se dostane na další kroky, není jasné. "Trošku se tam hádáme, kdo bude vydávat ta povolení a podobně. Teď se obstruuje, tak se čeká na to, aby se Sněmovna hlavně rozběhla," poznamenal protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Novela má umožnit užívání HHC jen dospělým. Prodávat se bude jen ve specializovaných obchodech a regulovat se má i na internetu.

K látkám jako je HHC neexistuje ve světě jednotný přístup a příliš rady si s nimi neví ani Světová zdravotnická organizace. Do Česka se přitom dostávají převážně ze zahraničí. Podle expertních odhadů se v roce 2022 na českém trhu objevilo více než 100 tun produktů s obsahem HHC. Kolik to bylo loni, odhady zatím neuvádějí. Je ale možné, že to bylo ještě více.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.