PŘEDPOVĚD: Teploty prudce stoupnou i na horách. Zima ale brzy zase tvrdě udeří

Na začátku týdne opalovací krém s sebou

V pondělí bude jasno až polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Denní teploty 2 až 7 °C, v závětří hor až 12 °C. V úterý bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 0 až -5 °C. Denní teploty 2 až 7 °C, v závětří hor až 10 °C. Teplota v 1000 metrech nad mořem se na horách bude pohybovat kolem 4 °C, na Šumavě až kolem 8 °C.

V noci budou teploty klesat pod bod mrazu, po ránu si zalyžujete na zmrzlém sněhu, odpoledne už bude mokrý. Ani v zimě nezapomeňte na opalovací krém, na každý kilometr výšky roste intenzita UV záření o 10 procent, je to dáno ubývajícím množstvím atmosféry s výškou. Navíc sníh dokáže odrážet až 80 procent UV záření.

Od středy bude více oblačnosti i srážek

Ve středu sever našeho území ovlivní slabá studená fronta. Na severních horách bude oblačnosti přibývat, mokrý sníh bude padat pouze na vrcholcích hor. Ve středu bude polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Postupně očekávejte přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a v severní polovině území ojediněle přeháňky.

Ranní teploty 1 až -5 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách déšť se sněhem. Ranní teploty 3 až -2 °C. Denní teploty 5 až 10 °C. V pátek bude oblačno až zataženo a místy déšť, zpočátku na horách i sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 7 až 12 °C. Navíc bude poměrně větrno.

[chooze:article;value:538019]

Na víkend bude přechodně srážek méně

O víkendu bude nejméně oblačnosti na Šumavě, očekávat tam můžete až polojasno. Na severních horách bude zataženo s občasným deštěm, pouze na vrcholcích hor déšť se sněhem. V sobotu bude oblačno až polojasno, na severu až zataženo a místy déšť. Ranní teploty 6 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, na severu až zataženo a místy déšť. Ranní teploty 6 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. I o víkendu musíte počítat s větrem.

Kdy se vrátí zimní počasí?

Podle výhledu počasí to vypadá, že teplotně výrazně nadprůměrné období nás bude provázet do konce první únorové dekády, pak ale teploty půjdou dolů. Zatím to vypadá, že to ještě zima nevzdává.

Jak to bude se sněhem na horách?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.