Další země stoply financování úřadu pro uprchlíky pod OSN. Palestina to kritizuje

Loni 7. října zaútočili teroristé z palestinského hnutí Hamás na izraelský kibuc Beeri. Na obyvatele stříleli přímo v jejich domovech. Zemřelo 97 lidí. Téměř po čtyřech měsících od hrůzného útoku přicházejí izraelské tajné služby s poměrně šokující informací – mezi útočníky měli být i zaměstnanci úřadu OSN pro palestinské uprchlíky.

Právě tuto organizaci při OSN finančně podporují země z celého světa v čele s USA, Kanadou, Velkou Británii a Německem, ale například i Francie nebo Rakousko. Ty teď financování okamžitě přerušily.

"Německo i další dárcovské země dočasně neschválí žádné nové finanční prostředky, dokud nebude ukončeno vyšetřování. V současné době nemůžeme slíbit žádnou novou humanitární pomoc," řekl mluvčí německého ministerstva zahraničí Sebastian Fischer.

[chooze:article;value:538988]

​Palestinci jsou přitom na zahraniční humanitární pomoci naprosto závislí, žijí z ní často celé rodiny. "Jsme šokováni tím, kolik zemí se rozhodlo okamžitě přerušit pomoc. Domníváme se, že měli počkat, jaké výsledky přinese vyšetřování," reagoval předseda vlády Státu Palestina Mohammad Štajje.

Izraelská obvinění se mají týkat dvanácti zaměstnanců úřadu OSN pro palestinské uprchlíky. Deset z nich mělo patřit přímo k Hamásu. Někteří podle zprávy vraždili přímo v kibucu nebo na dalších místech, jiní měli dodávat zbraně nebo se podílet na únosech rukojmích. Podle OSN už tito zaměstnanci dostali výpověď a čelí obvinění, že pomáhali Hamásu zorganizovat útok, který rozpoutal válku v Pásmu Gazy.

Při útoku na Izrael 7. října palestinští ozbrojenci podle izraelských úřadů zabili asi 1 200 lidí a přes 240 jich unesli do Pásma Gazy. Zhruba stovku propustili během dosud jediného příměří koncem listopadu. V Pásmu Gazy od začátku konfliktu zemřelo podle tamních úřadů ovládaných Hamásem téměř 26 000 Palestinců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.