Kreml plánuje nový světový řád. S Čínou ovládneme všechno, varuje

"Jedním z nejdůležitějších úkolů je vytvořit nový světový řád," píše v jednom z uniklých dokumentů ruské vedení. O plánech Moskvy informoval deník The Washington Post.

"Západní země vedené Spojenými státy se snažily zavést vlastní strukturu, která je založená na jejich dominanci," pokračuje uniklý dokument. To chce Kreml s Pekingem a zeměmi takzvaného globálního Jihu, dříve nazývaného třetím světem, změnit. Proběhlo kvůli tomu několik schůzek.

V dalším z uniklých dokumentů píše blízký spolupracovník tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolaje Patruševa o nutnosti spolupráce s Čínou v oblasti umělé inteligence a kybersystémů.

[chooze:article;value:539128]

Hlavním cílem Kremlu je podle dokumentu vytvořit nový finanční systém, který má nahradit ten současný, ve kterém je nejdůležitější americký dolar. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov sice popírá, že by Rusko chtělo podkopat americkou dominanci nad globálními financemi, přiznal ale, že plánují alternativu.

Důležité ale budou další kroky Pekingu. Ten Rusko podporuje diplomaticky i ekonomicky, ačkoli se Západ snaží po agresi na Ukrajině zemi spíše izolovat. Vojensky ale zatím podle všeho Moskvě nepomáhá, poznamenal The Kyiv Independent.

Francie a Británie pomáhají Ukrajině. Rusko nezastavíte, vzkázal Putin (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.