Za zabouchnuté dveře zaplatila seniorka desítky tisíc. Přivedlo ji to na mizinu

Asi znáte staré české přísloví, že řemeslo má zlaté dno, my vám ukážeme, jak si někteří nepoctiví řemeslníci zřejmě přísloví vykládají po svém a dokáží ze svého "umu". Vykopat zlatý důl.

Řeč je o předražených zámečnících. Ti zneužívají bezmoci lidí, kteří se nachází ve svízelné situaci. Své by o tom mohla vyprávět paní Vrkočová z Prahy, ta ztratila klíče od bytu. Tím se rozpoutal sled událostí, který ji připravil o veškeré životní úspory.

"Já jsem byla venčit pejska a ztratila jsem klíče. On byl se mnou ještě kamarád ho venčit, já jsem říkala, tak zavolej zámečníky. První, kteří se mu ozvali, byl Fofr zámečník," popsala.

Zámečník byl na místě do patnácti minut a dal se do díla. "Začal to nějak odmontovávat, trvalo to dlouho, skoro hodinu, a tak si vzal na pomoc druhého. Prostě to takhle udělali a že chtějí zaplatit. Já jsem byla úplně vynervovaná z toho. Tak jsem dala kamarádovi kartu a říkala jsem, ať vybere, kolik si řeknou. Takže on vybral 24 tisíc a dal jim to," uvedla.

[chooze:article;value:538955]

Za fušeřinu paní Vrkočová dostala od zámečníků nepodepsaný, neorazítkovaný cár papíru, který zřejmě měl nahradit fakturu, například za 3 500 jí rozřezali dveře, za další 3 000 odvrtali zámek a částku 8 000 si páni zámečníci, takzvaně vycucali z prstu, svým jednáním ale důchodkyni přivedli na mizinu.

"Já jsem měla naspořeno 25 tisíc právě, takže 24 jsem jim bohužel musela dát. Tisíc korun mi zbylo," povzdechla si. Následně se firmě nemohla dovolat.

"Toto v žádném případě profesionální zámečník neudělá. Pokud se týká zamčených nebo zabouchnutých dveří, jako to bylo v tomto případě této paní, přistupuje se pomocí specializovaných nástrojů otvírací techniky. Postupuje se zejména nedestruktivní metodou. Ty dveře jsou na odpis," upozornil cechmistr Tomáš Pospíšil.

Podle profesionálních zámečníků je většina jejich výjezdů k zabouchnutým dveřím.

Navštívili desítky lidí

Vykukové převlečeni do kabátu za zámečníky, kteří si smlsli na penězích paní Vrkočové, navštívili desítky dalších lidí, jedním z nich je i pan Knotek. "Prostě jsem přišel domů, dal jsem tam klíč s tím, že jsem měl v ruce velkou těžkou tašku, normálně to dělám tak, že si přidržím kliku a odemknu si, ale měl jsem těžkou tašku, takže jsem to udělal jednou rukou a v tenhle moment se mi ten klíč zlomil, zhruba v této části se to zlomilo, potom mi tam zůstal a byl tak 3 mm v tom zámku," sdělil.

První, co pana Knotka napadlo, bylo vyhledat na internetu zámečnickou pohotovost. "Projel jsem tři, čtyři stránky, zavolal jsem na ta čísla, tři stránky mi nezvedaly telefon, čtvrtá firma, Fofr zámečník, mi to zvedla," uvedl.

Operátor zámečnické pohotovosti panu Knotkovi sdělil, že pokud se jedná o noční výjezd, bude mu naúčtována stoprocentní přirážka. S tím ale pan Knotek nesouhlasil.

"Zeptal jsem se: 'Od kolika hodin máte denní ceny?' On říkal od sedmi od rána, říkám dobře, počkám pár hodin, abych ušetřil. S tím, že mi tedy byla řečena cena maximálně 2 500 korun za zabouchnuté dveře," zavzpomínal.

[chooze:article;value:481605]

Cenu 2 500 korun v tu chvíli slyšel naposledy, dál se šlo už na jiné počty. "Přijel zámečník, podíval se, že zbytek zámku nejde vyndat ven, řekl: 'Budeme to muset celé odvrtat, bude to o trošku dražší.' Trvalo mu to deset minut, vyndal si iPhone a začal sčítat částky a potom výsledná částka vyšla na krásných 8 253 korun, což za tu službu není běžné," poznamenal.

"Doklad mi nechtěl dát. Když jsem se ho zeptal na ty částky, které jsou uvedeny na jejich stránkách, tak mi řekl větu: 'To je jenom marketing, to neodpovídá tomu, co je skutečná cena.'," citoval.

Když jsme se rozhodli přes figuranta firmě zavolat, zámečník i se svým řidičem vzali roha, následně zavolal jejich dispečer, chtěl uhradit výjezd 500 korun. "Potřebuji si taky nějak vydělávat peníze," vzkázal poté.

Kolega Ondřej Špalek dříve odhalil, že někteří z nich mají pozoruhodnou zálibu, měnit neustále jména. Fotky na webu ve skutečnosti ukazují Jonathana Millarda, Pawla Boreckého a Shauna Hughese. Ti nemají tušení o tom, že by měli jezdit na melouchy do Prahy.  

"Zákazník si právě kvůli tomu tuhle firmu vybere. I tam vidím ten podvod," vysvětlil advokát Jan Černý. A opět to skončilo jak jinak než tím, že zámečníci při odhalení berou nohy na ramena, jenže podle našich informací se nad nimi, pomalu utahuje smyčka. 

Pět rad

Ne vždy musíte přivolat na pomoc k otevření dveří zámečníka. Co dělat, když se v takovém problému ocitnete, odhalila rubrika Pět rad.

1. Pomoc přes pojišťovnu

V první řadě byste měli myslet na to, že pomoc například zámečníka, ale i instalatéra nebo elektrikáře, často pokrývá pojištění vaší nemovitosti. Místo hledání čísla na zámečnickou pohotovost byste tak měli zavolat na asistenční linku vaší pojišťovny.

Ty fungují 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a zásah řemeslníka u vás doma pro vás zajistí buďto zcela zdarma v rámci pojištění, nebo s drobnou spoluúčastí, ale i tak nebudete riskovat, že přijede někdo, kdo si řekne o desítky tisíc.

2. Chtějte dopředu znát cenu 

I přesto, že jste ve stresu a jediné, na co máte pomyšlení je, že chcete mít dveře v pořádku opět otevřené, pokuste se domluvit si se zámečníkem cenu předem. Advokáti dokonce radí, ať si celý hovor zaznamenáte. Není totiž na škodu mít v ruce po příjezdu zámečníka důkaz o tom, kolik byste zhruba měli platit. Podle odborníků by se konečná suma k zaplacení od té, kterou vám zámečník stanovil předem, měla lišit maximálně v řádech stovek korun. Více ne.

[chooze:article;value:469693]

"To znamená, že zákazník musí být dopředu seznámen s cenami, které ho potom při té následné opravě mohou potkat," upozornil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) František Kotrba.

3. Nesouhlasíte? Neplaťte! 

Pokud si řemeslník řekne o astronomickou cifru takříkajíc na ruku, neplaťte. "Pokud zákazníci považují cenu za přemrštěnou, doporučuji nezaplatit a požadovat fakturu, kde bude výčet činností, co zámečníci provedli," poradil Černý.

4. Fakturu můžete rozporovat

Nechte si vystavit fakturu. Pokud se vám nebude cokoliv zdát, rozporujte ji. S žádostí o pomoc při řešení situace se můžete obrátit i na Českou obchodní inspekci nebo na linku 158. 

5. Dejte na kladné reference

V dnešní době už není problém zvednout telefon a obvolat pár dobrých známých, jestli vám přímo oni šikovného a poctivého zámečníka nedoporučí. Můžete se také obrátit na Cech mechanických zámkových systémů ČR, po telefonické konzultaci vám předají kontakty svých členů, kteří jsou cechem prověřeni. Zde máte velmi vysokou záruku toho, že zámečník odvede kvalitní a cenově dostupnou práci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.