VIDEO: Francouzští zemědělci vyrabovali české kamiony. Způsobili statisícové škody

[chooze:gallery;value:34606]

​"Několik českých kamionů v pátek a v sobotu vyrabovali francouzští farmáři. Policie nereagovala. Ministr zemědělství Marek Výborný proti tomu protestoval a jeho francouzský resortní kolega se mu za incidenty omluvil," říká pro TN.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž na problémy dopravců upozornil.

Výborný měl podle Zdechovského od Francouzů příslib, že proti dalším případným incidentům zakročí. "Minimálně v jednom z českých vyrabovaných kamionů bylo pouze zboží od českých zemědělců a potravinářů," dodává europoslanec.

"Bohužel došlo k mnoha takovým naprosto nehorázným akcím a francouzské úřady dostaly příkaz okamžitě zakročit. Útok na majetek a lidi je ostudný. Úřady jsou mobilizovány, aby našly řešení, a případy byly oznámeny ministrovi vnitra," napsal na sociální síti X ministr Výborný.

[chooze:article;value:537136]

​V případě jednoho českého vozidla je škoda na nákladu podle Zdechovského vyčíslena na 900 tisíc korun, na dalším 1,6 milionu korun. "Některé české kamiony měly kombinovaný náklad. Z Česka byla jen část zboží, další byla třeba z Rakouska," dodává europoslanec. Vyrabovány podle něj byly desítky kamionů po celé Francii a z České republiky pocházelo minimálně dvanáct z nich.

Francouzští farmáři od čtvrtka protestují po celé zemi a terčem útoků nebylo jen zboží u českých dopravců. Roznětkou nevole se stala ekonomická situace farmářů včetně dovozu produktů od levnější zahraniční konkurence. Problémem je i nedostatek vody pro závlahy a záměr pařížské vlády zvýšit spotřební daň uvalenou na naftu určenou právě pro zemědělce.

Protestní jízda na traktorech. Zemědělci si stěžují na málo peněz (23/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.