O koupi bytů je stále větší zájem. Jsou ale čím dál menší

Koupi bytu zatím neúspěšně vyhlíží spousta lidí, mezi nimi i Martin Kučera. "Z titulu finanční dostupnosti sháníme byt 2+kk nebo 2+1. I z důvodu nějakého budoucího pronájmu si myslíme, že ta investice je vhodnější než větší byt," shrnuje.

Kvůli vysoké ceně proto raději hledá starší byty. "Cena za metr u staršího bytu je rapidně nižší než u novostavby. Rozhodně se díváme spíš po starším bytě, který se dá třeba pak rekonstruovat, protože pro nás jsou novostavby cenově nedostupné," vysvětluje. Menší byty z těchto důvodů vyhledává stále více kupců a developeři jich také více staví. 

[chooze:article;value:538167]

"Postupně se zmenšila výměra prodávaných bytů. Na konci roku 2023 jsme byli zhruba na 57 metrech čtverečních průměrné výměry prodaného bytu. Ve stejném období loňského roku jsme byli zhruba o tři metry výše," říká generální ředitel společnosti Skanska reality Petr Michálek. 

To, že kvůli cenové dostupnosti jsou na trhu stále menší byty, potvrzují i další realitky. "Hypotéky v posledním roce a půl zdražily o hodně, to znamená, že jediný způsob, jak zlevnit byty, je zmenšovat.," dodává majitel RE/MAX Štěpán Grujič. "Evidujeme rostoucí zájem o byty s menší plochou a s menší dispozicí, protože roste počet single domácností, kterým stačí malý byt," doplňuje ho generální ředitel firmy Bezreality Martin Ponzer. 

[chooze:article;value:537976]

​Řada lidí nyní bydlí i v takzvaných ateliérech, takové prostory jsou však vedeny jako nebytové. Standardní ateliér má průměrně 12 metrů čtverečních. Aby se jednalo o bytovou jednotku, musí být splněno několik podmínek, například dostatek světla nebo možnost větrání. Podle nové vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj se to ale změní. 

"Vyhláška požadavky zjednodušuje, od některých přežitých zcela upouští. Například od oslunění bytů nebo od regulace výšek u staveb pro rodinnou rekreaci," vysvětluje mluvčí ministerstva Petr Waleczko. Hlavní podmínka, že jednopokojový byt nesmí mít méně než 16 metrů čtverečních, ale bude nadále platit.

"Nejde až tak o tu velikost, ale třeba o osvětlení. Vždycky se v každém projektu najde určitá část těch jednotek, které nesplňují současné normy. I proto se vyhláškou tohle možná změní," avizuje mluvčí. Podle ministerstva je hlavním účelem vyhlášky zvýšení pestrosti nabídky a dostupnosti bytů. 

Ceny za metr čtvereční u bytů od nového roku vzrostly. Nejdražší bydlení je v Praze:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.