Lékaři často chtějí peníze nelegálně. Lidé vůbec neví, za co platí

"Vůbec nevím, za co platím. Nedostanu vlastně ani žádnou účtenku. Neřeknou. Prostě zaplatíme registrační poplatek a nevíme, bez vysvětlení," postěžovala si paní Ivana. Gynekologa zvolila kvůli tomu, že jinde nebylo volno. "Chtěli bychom něco jiného, blíž k domovu a aby se to neplatilo," dodala.

Taková je zkušenost některých klientek gynekologických ordinací. Mezi nimi je i paní Ivana z Prahy, kde hledání specialisty pro její dceru připomínalo spíše hledání jehly v kupce sena. Pacientů je hodně a lékaři z kapacitních důvodů nové často nepřijímají.

Jak se ale ukazuje, tohle jim umožňuje, aby si od pacientů nechali místo v kartotéce jednoduše zaplatit. Setkat se můžete i s označením "sponzorský příspěvek". 

[chooze:article;value:538955]

"Rozhodli se, že také budou vybírat poplatky a zavádí takový moderní název 'Organizace zdravotní péče', zaplať jednou za rok," popsal prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Jenže si pojďme říct, že zásadní rozdíl je, u koho chceme být ošetření. Zatímco soukromé ordinace, které nemají smlouvu s pojišťovnou, si můžou naúčtovat i "Dobrý den!" ve dveřích, tak ty, které naopak smlouvu s pojišťovnou mají, by si většinu výkonů účtovat od pacientu neměly. Podle Svazu pacientů se to přesto děje. Podnětů prý začalo přibývat zejména po pandemii covidu.

"My toto pozorujeme od konce roku 2020/2021, kdy se začaly objevovat různé podněty od pacientů, že tedy od nich bylo vybráno," sdělil Olejár. "Prostě říkáme, že toto je okrádání pacientů v tomto smyslu, když vybírají různé poplatky od pacienta," doplnil.

Ví o tom i ministerstvo

O praxi vybírání poplatků ví moc dobře i ministerstvo zdravotnictví. "Většina těch poskytovatelů vám řekne: 'Zaplaťte sponzorský příspěvek.' Vy nevíte, co všechno to obnáší, jestli jsou v tom zakomponovány nějaké výkony, a máte dojem, že ve chvíli, kdy ho nezaplatíte, tak k tomu poskytovateli nemůžete vůbec chodit. Tak to ale není," varoval ředitel Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal.

A co tedy říká zákon? Ptáme se nezávislého odborníka na zdravotní právo i samotných pojišťoven, které přitom samy ze zákona naši zdravotní péči lékařům hradí.

"Lékaři můžou přijímat platby za služby, které nejsou plně hrazené ze zdravotního pojištění, a mají povinnost pacienta poučit, že ta platba není plně hrazená a poučit ho o ceníku, kolik pak zaplatí. Poté by také měli pacientovi předat fakturu, ve které jsou konkrétně vymezené služby, za které zaplatil. A pokud jde o nějaké platby mimo toto, tak na to právo nemají. Rozhodně nemůžou podmiňovat přijetí do péče zaplacením nějakého registračního poplatku nebo sponzorského daru," upozornil právník Martin Šolc.

[chooze:article;value:538950]

"Registrační poplatek není stanoven platnými právními předpisy. Pokud je některými poskytovateli vybírán, většinou není vykazován zdravotním pojišťovnám. O této praxi bohužel víme, rozhodně ji nepodporujeme," řekla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jana Schillerová.

Podtrženo sečteno, vše záleží na vašich podnětech. Pokud po vás, jakožto po pacientovi, bude ordinací vyžadován registrační nebo jiný poplatek, dejte vědět pojišťovně nebo místnímu úřadu. Jenže otázky, proč taková praxe v Česku, i přesto, že to zákon neumožňuje, funguje, musí zamířit na ty nejpovolanější. V tuto chvíli tedy na ministerstvo zdravotnictví, a zdá se, že se blýská na lepší časy. Chystá novelu zákona.

"Našim cílem je především to, aby pacient měl dostatečné informace, za co ten poskytovatel vybírá peníze. To znamená, že by měl mít jednoznačně zveřejněný ceník všech hrazených služeb. Nemůže si právě do ceníku napsat jen 'sponzorský příspěvek', ale ty výkony by měly být jednotlivě rozepsány. Pokud je to v souladu se zákonem, tak je to naprosto v pořádku a může si to, pokud ten pacient souhlasí, naúčtovat. Pokud to v pořádku nebude, tak bude zase nastupovat nějaká sankce," poznamenal Zapletal.

"Jestliže pracuje ten lékař na pojišťovnu, tak by si za tu standardní péči neměl nic dalšího účtovat. Problém u nás je, že nikdo zatím nemá odvahu si říct, co to je standardní péče a tudíž, co to je nadstandardní. Protože je tam taková mlha, tak v této mlze se občas lékaři a pacienti pohybují a je to prostor k věcem, které jsou na hraně zákona, nebo dokonce za hranou," uvedl praktický lékař Cyril Mucha.

Navržená novela

Novela má počítat také s tím, že pokud vás lékař odmítne kvůli tomu, že nezaplatíte podobný poplatek, bude mu uložená pokuta. Tak uvidíme, jakou šanci na úspěch bude chystaná novela zákona mít a jestli nekalým praktikám zamezí. Je totiž nutné dát si pozor i na takzvané dvojí platby. 

"Může se jednat o běžný zákrok, který jednak ono zdravotnické zařízení vykáže zdravotní pojišťovně toho pacienta, takže si nechá zaplatit a pak duplicitně nebo dvojitě vyúčtuje platbu i vyšší a tu znovu vyžaduje od pacienta," podotkla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

"To, co proplácí pojišťovna, si ten lékař může vybrat, že to má nasmlouváno s pojišťovnou a ten výkon dělá a pak mu to teda ta pojišťovna proplácí a to už pak nemůže proplácet pacientovi," prohlásil Mucha. "Může si tam vyjet sumář za celý daný měsíc, kolik za něj zdravotní pojišťovna zaplatila," doplnil.

[chooze:article;value:537073]

Oslovili jsme i několik lékařů, co na problematiku říkají. Rozhovor ale odmítli s tím, že se máme obrátit na Českou lékařskou komoru.

"Víte, je ale třeba se zeptat, proč to ti lékaři dělají. Jestliže ministr zdravotnictví pro příští rok vydává úhradovou vyhlášku, která znamená, že příjmy praxí lékařských profesí budou druhým rokem pod mírou inflace, to znamená, že lékaři provoz ordinací začínají v zásadě dotovat ze svého, tak to není nic jiného než vysílání lékařů. Já se přiznám, že mně osobně se to příliš nelíbí," odpověděl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Pro vaší kontrolu, jestli opravdu jen někomu nepřispíváte na dovolenou u moře, si zjistěte ceník služeb a srovnejte s tím vaši péči. Nápomocná vám v tom může být vaše pojišťovna. Ty v posledních měsících prošetřují desítky podnětů od pacientů. Kontrolované ordinace už v jejich hledáčku můžou zůstat pro další šetření opakovaně.

Jak si vše ohlídat z pohodlí domova?

Pacient má právo nahlížet do své zdravotní dokumentace, dokonce si z ní může dělat výpis, popřípadě kopii, a to přímo v místě lékařského ošetření. I v tomto případě platí důvěřuj, ale prověřuj. 

"Je lepší, si to nechat vyjet od té pojišťovny, protože to tam má dané nejen z té konkrétní ordinace, ale ze všech, co na něj v dané období bylo čerpáno, to znamená z nemocnice, od zubaře i z lékárny. To tam všechno vidí, takže to je lepší," vzkázal Mucha.

Zdravotní pojišťovny svým klientům umožňují nahlédnout do přehledu zdravotnických výkonů. Každá má postup trochu odlišný, ale princip je stejný. Přihlásit se do klientské zóny přes mobil nebo webovky pojišťovny a požádat o výpis.

"Na webové stránce www.vzp.cz se klienti můžou na homepage přihlásit do aplikace Moje VZP. Já se přihlásím přes mail a heslo. Teď mi do mobilu přijde ověřovací kód a jsem přihlášená v aplikaci a tady můžu vidět všechny zdravotní úkony." ukázala pracovnice Všeobecné zdravotní pojišťovny Jana Sixtová.

[chooze:article;value:538463]

A pokud takové věci řešíte raději osobně než přes internet, je možné o výpis požádat na pobočce zdravotní pojišťovny. V tomto případě můžete mít údaje do druhého dne. Pojišťovna vám je buď pošle do datové schránky, doporučeně domů nebo si je můžete vyzvednout na pobočce.

Zdravotnické úkony se v přehledu objevují do 30 dnů po jejich provedení. Najdete tam i informace o lécích, které vám lékaři předepsali. Když narazíte na nesrovnalosti, můžete podat reklamaci.

Pokud to dělá člověk přes klientský portál, přes bankovní identitu, je to mnohem rychlejší, nemusí čekat až do zítřejších 16 hodin, může si zjistit informace o tom, jaké úkony na něho lékaři vyúčtovali hned.

Pojišťovny řešily třeba stomatologické středisko, které si nechalo od pacientů proplatit anestezii, pak ji vyúčtovalo i pojišťovnám. Nebo lékaře, kteří si nechávali proplácet pravidelně prohlídky i přes to, že je daný pacient několik let nenavštívil.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin o poplatcích u lékařů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.