Číňané přišli s přelomovou technologií. Plasmový štít odrazí i vojenské útoky

Na ochranu zranitelných elektronických součástek se zaměřili čínští vědci. Jejich cílem bylo vytvořit adekvátní obranu před elektromagnetickým zářením, jako je například mikrovlnné. To může vážně poškodit elektronické součásti, a to dokonce armádní čipy se speciální ochranou, informoval web South China Morning Post.

Tým čínských vědců kolem výzkumníka z čínské Národní univerzity obranných technologií Čchena Cung-šenga proto vyvinul technologii nízkoteplotního plasmového štítu. "Pohánělo nás vědomí, že Spojené státy mají systémy a naváděné střely využívající mikrovlnného záření," uvedl Čchen podle čínského portálu. 

Zmínil například podzvukové střely AGM-86, které měly využívat hlavici CHAMP s mikrovlnným zářením, střelu však už USA před několika lety vyřadily. Spojené státy ale mají i jiné projekty, ve kterých se věnují využití mikrovlnného záření pro vojenské účely.

[chooze:article;value:537779]

​Štít podle Čchena funguje tak, že absorbuje přicházející elektromagnetické záření. "Pokud bude nepřítel pokračovat v útoku, nebo dokonce zvýší jeho intenzitu, tak plasma zhoustne, což vede k tomu, že odrazí většinu přicházející energie podobně jako zrcadlo," uvedli výzkumníci podle portálu Interesting Engineering. Čím vyšší intenzita elektromagnetického záření, tím by měla být plasma hustší a lépe fungovat.

Zatím největší problém ve využití technologie je to, že pro efektivní nasazení má být přístroj malý, lehký a nespotřebovávat příliš energie, zatímco si bude udržovat své obranné vlastnosti. Dosáhnout toho je ale velmi náročné. Energetický štít by mohl mít využití i mimo armádu, například při ochranně civilní elektroniky či jako využití v průmyslu.​

KLDR vypálila loni v dubnu vypálilo balistickou střelu. Japonsko nařídilo, aby se část obyvatel skryla:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.