Zvrat v případě zabitého Roma v Brně. Soud potrestal jeho kamarády

Městský soud v Brně v pátek rozhodl o osudu dvou kamarádů Nikolase, který loni v Brně přišel o život. Při potyčce jej tehdy měl smrtelně zranit muž z Ukrajiny. Událost tehdy rozbouřila protiukrajinské nálady v Česku zejména mezi romskou komunitou.

Mladíkům, kteří byli u tragického incidentu přítomní, soud také udělil trest. Ukrajince, který měl Nikolase fatálně pobodat, totiž také napadli. Podle soudkyně Dity Řepkové muži způsobili několik zhmožděnin a podlitin. "Opětovně jej společně napadli údery především do hlavy. Poškozený upadl na zem," četla z popisu skutku soudkyně Dita Řepková.

[chooze:article;value:538850]

Oba mladíky soud uznal vinnými z výtržnictví. Rozhodnutí zatím není pravomocné a oba odsouzení se vůči němu mohou odvolat. Rozsudek navíc bude použit jako důkaz v hlavním líčení týkajícím se Nikolasova úmrtí, které má pokračovat 1. března.

Soud i nadále řeší případ vraždy Nikolase. Obžalovanému Ukrajinci hrozí trest ve výši až 18 let vězení. Ten se od samého začátku líčení hájí tím, že šlo o útok v sebeobraně, a sám údajně v první chvíli nevěděl, že někoho nožem trefil.

Rvačka kvůli smrti mladého Roma. Po brněnském náměstí létaly židle (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.