Vrtulníček na Marsu boural, NASA oznámila konec jeho mise

Výkon vrtulníčku, který jako první v historii dokázal pomocí motoru létat na jiné planetě, však předčil i ta největší očekávání. “Tato pozoruhodná helikoptéra letěla výš a dál, než jsme si kdy dokázali představit,“ uvedl na sociální síti X ředitel NASA Bill Nelson, když oznamoval, že 72. let vrtulníčku byl jeho posledním.

Ingenuity (Vynalézavost) měl přitom za úkol vzlétnout pětkrát během třiceti dnů na počátku mise, kterou společně s vozítkem Perseverance (Vytrvalost) zahájil na Marsu 18. února 2021. Vrtulníček však létal dál a uletěl 14krát delší trasu, než bylo v plánu a strávil ve vzduchu 33krát více času. A přežil i tuhou zimu.

[chooze:article;value:538098]

​Necelé dva kilogramy vážící stroj neměl žádné vědecké přístroje, cílem bylo vyzkoušet, zda je možné na Marsu tímto způsobem létat. Když se to potvrdilo, využili ho i k průzkumným letům po okolí.

Naposledy se helikoptérka vznesla 18. ledna a během letu ztratila spojení s vozítkem Perseverance, přes nějž předávala informace a byla ovládána. Kontakt se podařilo obnovit a o několik dní později dorazily na Zemi snímky z vrtulníčku, které zobrazovaly jeho stín a ukázaly, že nejméně jeden z listů vrtulky z uhlíkového vlákna je poškozen, uvedla agentura Reuters.

​Rotor zřejmě narazil do povrchu Marsu při přistávání. NASA nyní stáhne zbylá data z palubního počítače a provede závěrečné testy. Vozítko Perseverance je bohužel od vrtulníčku příliš daleko na to, aby mohlo vyfotografovat místo jeho posledního odpočinku.

Ingenuity pomáhala vozítku Perseverance zkoumat oblast kráteru Jezero, kde před miliardami let mohla být voda. Vzorky shromážděné ve vozítku vyzvedne v budoucnu další expedice a měly by pomoci odhalit, zda na Marsu někdy existoval život.

Historickou roli vrtulníčku přirovnává NASA k prvnímu letu bratří Wrightů v roce 1903. Kousíček jejich slavného letounu má ostatně Ingenuity u sebe.

NASA do vesmíru vypustila sondu. Má přistát na malé planetce (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.