Poslanci schválili zákon o zbraních. Zpřísňuje pravidla pro jejich držitele

Poslanci v pátek jednomyslně schválili návrh zákona, který zásadním způsobem zpřísňuje pravidla pro držitele zbraní. Bude pro ně nyní těžší udržet si zbrojní průkaz, pokud nebudou k jeho držení dostatečně způsobilí. Policie také bude mít více nástrojů k odebrání zbraní podezřelým majitelům.

Změnu zákona navrhla vláda už loni v červnu. "Domnívám se, že přijetí nového zákona o zbraních a střelivu výrazně zlepší právní regulaci držení zbraní v České republice. Ten zákon je potřebný," prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Digitální systém, který umožní sledování problematických nákupů zbraní, začne fungovat za dva roky. "Od 1. ledna 2026 bude spuštěn ostrý provoz toho systému. Testovací provoz začne dříve, abychom se stihli dostatečně připravit," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vládní návrh počítá s úpravami pravidel pro lékařskou prohlídku. Zdravotní způsobilost splní držitelé zbrojních průkazů na základě lékařské prohlídky, kterou budou muset místo po deseti letech absolvovat každých pět let.

[chooze:article;value:538808]

Podle návrhu bude možné také lékařskou prohlídku nařídit dříve, než vyprší časový limit. Lékaři také budou muset hlásit policii, pokud shledají, že jejich pacient, který je zároveň držitelem zbrojního průkazu, představuje riziko nebo je jinak problematický.

O zbrojní průkaz budou kromě zdravotních prohlídek provinilci přijít i z jiných důvodů. Jedním z nich je například vyhrožování střelbou na sociálních sítích. Zejména po prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze policie evidovala řadu podobných výhrůžek, které následně prošetřovala.

Ze změn zákona bude také vyplývat nová povinnost prodejcům zbraní a munice. Pokud si u nich někdo bude pořizovat podezřele vysoké množství zbraní či střeliva, musí to rovněž nahlásit policii. Cílem je zabránění masovým střelbám.

Rakušan: Sněmovna řeší zpřísnění pravidel pro držitele zbraní. Pomůže digitalizace:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.