Ještě to neskončilo. Polární vír vrátí do Evropy brutální mrazy

Rtutě teploměrů v posledních dnech šplhají poměrně vysoko, místy se přes den dokonce pohybují i kolem 10 °C. Dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se nadprůměrné teploty měly udržet až do poloviny února.

Klimatolog Judah Cohen však upozornil, že bychom ještě definitivní tečku za zimou dělat rozhodně neměli, uvedl portál New York Post. Důvodem může být totiž změna v chování polárního víru. Ta se vždy projeví až s odstupem zhruba dvou týdnů. "Veškerý studený vzduch ustupuje zpět k severnímu pólu a my budeme mít teplotně mírnější konec měsíce ledna," sdělil Cohen.

[chooze:article;value:538709]

Ten však očekává, že by další stratosférické oteplení proměnilo strukturu víru. "Právě to se stalo v lednu a myslím, že je tu velká šance, že se to bude opakovat v únoru. Je to stále pravděpodobnější," doplnil Cohen.

Pro Evropu by to mohlo znamenat opětovný příchod krutých mrazů, navíc bychom se dočkali i nové sněhové pokrývky. "Věřila bych tomu, že dojde ke stratosférickému oteplení a rozpadu víru. A polární vzduch se dostane i do dalších nadmořských výšek," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:538483]

Podle ní však bude záležet na rozložení nízkého a vysokého tlaku vzduchu nad Evropou. "Ovlivní, jestli se k nám ten vzduch dostane v plné palbě," doplnila Honsová.

"Je možné, že to rozložení bude takové, že bude proudit studený i teplý vzduch od Atlantiku. A v tom případě by to ochlazení nemělo být až tak citelné," uzavřela Honsová.

V zimě jsou na silnicích nejvíce ohroženi chodci. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.