Dron Ingenuity ukončil svou misi. Byl revoluční pro výzkum Marsu

Dobývání vesmíru člověkem se navždy změnilo 19. dubna 2021. Prvnímu úspěšnému letu vrtulníčku Ingenuity nad povrchem Marsu přihlíželi lidé po celém světě. NASA mu dávala naději maximálně na pět letů. "Co Ingenuity dokázal, dalece předčilo veškerá reálná očekávání. Letěl výš a dál, než jsme si mysleli, že je možné,"  zhodnotil šéf NASA Bill Nelson. 

Celkem Ingenuity, což v překladu znamená vynalézavost nebo důvtip, ve vzduchu strávil přes dvě hodiny a uletěl 18 kilometrů. Dostal se do výšky 24 metrů a pohyboval se maximální rychlostí 36 km/h. 18. ledna letošního roku vzlétl naposledy, jinak by s velkou pravděpodobností mohl fungovat nadále. Při přistání ale zavadil rotorem o povrch planety. 

[chooze:article;value:538098]

​"Rotor je ze speciálního vlákna a má speciální obrys. Díky tomu mohla helikoptéra létat v jednoprocentní atmosféře a ne ve stoprocentní, jako máme na Zemi," sdělil Bill Nelson. Ingenuity přistál na Marsu připevněný na spodku sondy Perseverance v únoru roku 2021. Původně si měl jen sám poletovat a s prací roveru neměl mít nic společného. Nakonec se ale ukázal jako výborný pomocník a nástroj, který zkoumání Marsu navždy změnil. 

"Vždycky se podíval výš a dopředu, takže zkontroloval prostor, do kterého se měl Perseverance podívat, do kterého měl cestovat a technici dopředu věděli, co je za nejbližší muldou, za nejbližším vrcholem," vysvětluje popularizátor kosmonautiky Milan Halousek. Perseverance se teď bude muset obejít bez parťáka. NASA už ale na větším a výkonnějším prototypu dronu pro další misi pracuje. Detaily známé nejsou. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.