Zloději lidem vyluxují účet a v aplikaci si ještě půjčí. Poslanci navrhují řešení

I když si prý dával pozor, stal se další z mnoha obětí internetových zlodějů. Nabourali se mu do bankovnictví a sebrali mu vše, co měl. A vlastně i co neměl. "Vzali si minutovou půjčku 300 tisíc korun. Požádali si a za chvilku to bylo schváleno," popsal.

S nabídkami předschválených úvěrů se roztrhl pytel. Spousta lidí přitom ani neví, že jim banka jen tak na pár kliknutí klidně půjčila statisíce. "Já bych rád přišel s iniciativou, která by toto bankám omezila," prohlásil poslanec Patrik Nacher (za ANO). 

Předschválený úvěr by neměl automaticky každý, ale jen ten, kdo si o něj aktivně požádá. Podle bank jsou ale rychlé půjčky v kurzu. "Jedná se o klienty velmi využívanou a velmi oblíbenou službu," sdělil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

[chooze:article;value:538036]

"Mít možnost sjednat si rychle nové produkty, včetně úvěrových, v bezpečném prostředí digitálních aplikací považujeme za proklientské," reagovala ČSOB.

Přístupové údaje k bankovnictví lidé podvodníkům zpravidla sami nechtěně prozradí. A právě kvůli tomu pak banky chtějí splácení úvěrů po nešťastných klientech. "Od června loňského roku to musím splácet," poznamenal okradený muž.

I samotné banky by se měly podle policistů více snažit ochránit peníze svých klientů. O pohybech na jejich účtech totiž vědí prakticky vše. Když najednou domnělý klient všechno vybere a ještě chce půjčit, mělo by to být bance podezřelé.

"Dovolím si říct, že na to reaguje velmi nepružně a v podstatě neparticipuje na tom, aby nedošlo k té škodě v takovém rozsahu," míní vedoucí oddělení hospodářské kriminality pražské policie Michal Ihnát.

[chooze:article;value:538463]

Banky to odmítají a říkají, že dělají pro bezpečí peněz svých klientů maximum. Zároveň ale připouštějí, že o budoucnosti předschválených úvěrů se mezi nimi mluví.

"ČNB vítá jakoukoli odbornou diskuzi na toto téma, která může zlepšit ochranu klientů a bezpečné využívání finančních služeb. Bez konkrétního legislativního návrhu je však obtížné se k jakýmkoli záměrům vyjadřovat," uvedla centrální banka.

"V případě, že úspěšní nebudeme, tak pak se budeme bavit o změnách legislativy," avizoval Nacher.

"Ministerstvo financí shromáždilo na konci loňského roku připomínky k této problematice, na základě kterých vznikne paragrafové znění zákona," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Byla bych ráda, kdybychom se nebavili o nějakém přehnaném omezování, pouze o bezpečnosti," vzkázala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.