Tyto čtyři země budou naše, oznámili Rusové. Na jejich území prý mají právo

Se šokujícími názory vystoupil v ruské televizi ruský historik a politolog Michail Smolin. V diskuzním pořadu hovořil o rozpadu Sovětského svazu a o republikách, které po roce 1991 vznikly. Narážel zejména na státy, které s Ruskem sousedí.

Podle Smolina byl vznik těchto států historickou chybou a národnosti, které tyto státy obývají, nazval uměle vytvořenými. "Na začátku existovala Kazašská SSR, která byla součástí Sovětského svazu. To znamená, že nikde žádní Kazaši nebyli. A v téhle republice potom vznikla i Kyrzgyzská SSR," popisoval své myšlenky Smolin.

Kromě Kazachstánu a Kyrgyzstánu, které se nachází ve střední Asii, promluvil Smolin také o Uzbecích a Ázerech, přičemž oba tyto národy mají své státy, Uzbekistán a Ázerbájdžán. "Tyhle národy vznikly rozhodnutím shora. Uzbekové před rozpadem neexistovali. To samé Ázerové. Žádný ázerbájždánský národ neexistoval," tvrdil Smolin.

[chooze:article;value:538166]

Na Smolinovo vystoupení upozornil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Jeho překlad zveřejnil na sociální síti X. "Toto je jeden z běžných ruských narativů. Existuje v něm tvůrčí národ, tedy Rusko, a takzvané menší národy," připsal k příspěvku.

Ve všech případech se přitom Smolin mýlil. Národy, které zmínil, nejenže existovaly ještě před vznikem Sovětského svazu, ale často i před vznikem samotného Ruského impéria v 16. století. Například Kyrgyzové se poprvé objevili už v 10. století. Kazaši se od nich oddělili zhruba v 15. století. Uzbekové své počátky datují až do středověku, a Ázerové dokonce až do starověké Perské říše.

Pro Smolina však není podobná rétorika ničím novým. Podobně mluvil už v roce 2014 poté, co Rusko anektovalo Krymský poloostrov. Popíral tehdy nároky Ukrajiny na samostatnost i na nedotknutelnost hranic. "Ukrajinismus je oživení pohanské divočiny znásobené stepní anarchií. Země Maloruska (zastaralý název pro Ukrajinu, pozn. red.) jsou neoddělitelnou součástí ruského státu," tvrdil podle portálu Putinův seznam Smolin.

Estonsko se bojí hrozby z Ruska. NATO se na konflikt připravuje od svého počátku, tvrdí analytik:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.