Silný vítr může lámat stromy a větve. ČHMÚ upřesnil výstrahu

Varování před silným větrem platí do čtvrtečních 18:00 pro část Jihočeského, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

"Ve čtvrtek odpoledne a večer bude v severozápadní polovině Moravy a Slezska a na východě Čech vát čerstvý západní až severozápadní vítr. K večeru bude pak slábnout," uvedli meteorologové.

[chooze:article;value:538551]

Vítr může komplikovat dopravu a lidem hrozí i nebezpečí. Navíc může lámat stromy i větve. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí odborníci.

Výstraha na čtvrtek:

Přibližně ve stejné oblasti však vítr v pátek večer znovu zesílí a nárazy mohou dosahovat místy opět až 70 kilometrů za hodinu. "Vítr s těmito nárazy bude pokračovat v noci na sobotu a v sobotu v ranních hodinách se částečně zmírní," doplnili meteorologové.

Varování je tedy následně v platnosti od pátečních 20:00 do sobotních 8:00 pro celý Pardubický kraj a část Vysočiny, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Výstraha na pátek a sobotu:

Počasí v Česku se vymklo kontrole. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.