Jděte někam, vzkazují celebrity senátorům. Vadí jim jejich hlasování

O pouhé dva hlasy neprošla v noci na čtvrtek v Senátu ratifikace úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dle senátorů hlasujících proti dokumentu má Česká republika svoje zákony, které oběti chránit dostatečně. Odpůrcům také vadí, že úmluva obsahuje pojem gender.

Naopak dle protistrany je násilí v Česku trestáno velmi špatně, což dokazuje i nedávný případ dívky, kterou roky znásilňoval její nevlastní otec a jako trest dostal tříletou podmínku. Na pomoc oběti, která se opakovaně pokusila o sebevraždu, následně Češi ve sbírce vybrali téměř pět milionů korun. Více jsme psali v tomto článku na TN.cz.

I to je jeden z důvodů, proč aktuální hlasování tak rozzuřilo české celebrity. Ozvaly se především ženy. "A vy už jděte taky do prd..e. To snad není možné," napsala k výsledkům hlasování herečka Veronika Arichteva.

[chooze:article;value:538813]

​Postoj Senátu nechápe ani herečka a influencerka Nikol Leitgeb. "Co se to tady dopr..le děje?! Jděte s těma 'tradičníma rodinama' někam," napsala Leitgeb na instagram. Narážela tím na argument odpůrců ohledně skutečnosti, že dokument pracuje s pojmem gender, což prý skrytě narušuje tradiční strukturu rodiny.

Zuří také spisovatelka Markéta Lukášková. "Po tom všem, co se poslední dny konečně děje okolo trestů za znásilnění ve veřejným prostoru, je to hlasování v Senátu jako plivanec do ksichtu. Zalezte někam do 18. století," vzkázala senátorům a senátorkám. 

Zde se můžete podívat na senátory hlasující proti ratifikaci tzv. Istanbulské úmluvy:

[chooze:gallery;value:34581]

Podívejte se na reportáž o hlasování v Senátu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.