Úředníci mlčí, za co utráceli na večírku. Ani neuvedli, jestli zaplatili DPH

Už je to více než měsíc od chvíle, kdy se uskutečnila vánoční akce na ministerstvu práce a sociálních věcí bezprostředně po střelbě na filozofické fakultě. Rozpočet akce byl 400 tisíc korun. Úřad doposud neřekl, ze co přesně peníze utratil.

Na pořádání akce se podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého podílela státní příspěvková organizace resortu Zařízení služeb MZe. A TV Nova to potvrdil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:538553]

​"Na základě písemné objednávky tam Zařízení služeb dodávalo catering, stejně jako ho dodává na dalších x míst nejen v rámci adventních a vánočních setkání. Je to služba, kterou Zařízení služeb poskytuje, nabízí a přesně podle objednávky také dodává," uvádí ministr Výborný.

"V případě vánočního večírku na MPSV byl vystaven objednávkový list a po akci nám ministerstvo práce vystavilo fakturu," dodává ministr zemědělství.

[chooze:article;value:538420]

​"Většinou to funguje tak, že ministerstvo dá příspěvkové organizaci část peněz a část si musí vydělat. A když taková organizace pořádá akci pro ministerstvo, tak se žádná DPH neplatí, protože stát státu daň z přidané hodnoty neplatí. Úředníci většinou akce, za jejichž uspořádání nezaplatí DPH, zorganizovat umějí," říká pro TN.cz David Zámek ze zapsaného spolku Transparentní stát bez korupce.

Z vlastní zkušenosti ví, že dříve taková praxe byla i na ministerstvu vnitra. "Vnitro má své Zařízení služeb. Takové organizace mají i další resorty. Ministerští úředníci tak získávají například levný catering. Na MPSV určitě mají objednávku, kde je přesně uvedeno, za co na vánočním večírku utráceli," vysvětluje Zámek.

Oficiální místa mlčí

Na e-mailový dotaz, jak to bylo s vánočním večírkem na MPSV a placením DPH, do vydání tohoto článku neodpovědělo ministerstvo práce, ministerstvo zemědělství ani ředitelka státní příspěvkové organizace Zařízení služeb MZe.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss však připomíná, že DPH se platit musí. "Jedná se o standardní platbu za poskytnutí služby, za niž se hradí DPH. V tomto případě si MPSV coby neplátce DPH objednalo služby od Zařízení služeb ministerstva zemědělství coby plátce DPH," vysvětluje Weiss.

Podle Jiřího Nesrovnala z Komory daňových poradců ČR to s DPH a ministerstvy tak jednoznačné není.

[chooze:article;value:534961]

​"Některá ministerstva plátci DPH jsou, jiná ne a odvíjí se to například od toho, jestli jsou provozovateli nějakého rekreačního zařízení. Placení a neplacení daně z přidané hodnoty také může záviset na tom, jestli nějakou činnost vyhodnotíte jako ekonomickou, či ne. To ale říkám jen velmi obecně a bez znalosti toho konkrétního případu na MPSV," upozorňuje Nesrovnal.

"Ale z rozpočtových pravidel například vyplývá, že pro své zřizovatele nesmějí státní organizace provádět ekonomickou činnost, protože by to bylo něco, co by bylo hrazené z příspěvku, který právě ten zřizovatel poskytuje," dodává daňový expert.

Odpovědět nemusejí

Redaktor TN.cz požádal o informace, za co přesně v rámci svého vánočního večírku MPSV utrácelo, již 10. ledna, podle Davida Zámka jsou ale vyhlídky na získání odpovědi bledé.

"Oni vám dokonce nemusí odpovědět. Zákon 106 o svobodném přístupu k informacím je dobrá i špatná věc. Když vám neodpoví, tak se s nimi můžete jedině soudit a ty soudy v takových případech probíhají až za dva roky," konstatuje odborník z organizace Transparentní stát bez korupce.

Ve středu MPSV informovalo redaktora TN.cz, že úředníci potřebují na vypracování odpovědi o vánočním večírku dalších deset dnů. V tu chvíli už ale bude například po celostátní konferenci KDU-ČSL, která má rozhodovat o svolání lidoveckého sjezdu na duben, kde by si strana měla zvolit nové vedení. Sjezd byl původně plánovaný až na podzim.

David Zámek se domnívá, že se redakce TN.cz nedozvěděla, jaké je vyúčtování vánočního večírku, právě kvůli lidovecké celostátní konferenci. "Je to jasné, oni si uvědomují, že teď není vhodné, aby ty informace byly venku," upozorňuje Zámek.

[chooze:article;value:537188]

​Michal Bláha z organizace Hlídač státu podotýká, že úředníci většinou potřebují delší lhůtu na vypracování odpovědí podle zákona 106, protože bývá její zpracování časově náročné.

"Zrovna u vánočního večírku na MPSV by mě ale překvapilo, že by to zpracování odpovědi mohlo být nějak složité. Třeba na tuto činnost akorát nemají čas," konstatuje Bláha.

Skutečnost, že catering na vánočním večírku MPSV zajišťovalo zrovna Zařízení služeb MZe, jej nepřekvapuje. "K tomu takové organizace slouží a mohou například provozovat i různé závodní stravování. Osobně ale pokládám rozpočet vánočního večírku 400 tisíc korun za velmi nízký, taková akce by mohla klidně stát třeba i čtyři miliony korun," dodává Bláha.

Výborný: Catering na vánočním večírku MPSV proběhl standardně (24/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.