Trump zvítězil v dalších primárkách. V New Hampshire porazil Nikki Haleyovou

Po sečtení 86 % volebních hlasů vede bývalý prezident Trump nad Haleyovou o více než 11 procentních bodů v poměru 54,4 % : 43,6 %, uvádí agentura AP. Další Trumpovo vítězství, které přichází osm dní po velkém vítězství v iowských volebních shromážděních, je prvním případem v moderní éře primárek, kdy stejný neúřadující kandidát zvítězil v republikánském klání jak v Iowě, tak v New Hampshire, informuje CNN. Jeho vliv v republikánské straně se tak ještě více upevnil.

Pro naděje Haleyové i dalších protitrumpovských stranických frakcí je to zdrcující rána. Přesto Trumpovi pogratulovala k vítězství, ale dodala, že "závod zdaleka není u konce", protože se připravuje na primárky ve svém domovském státě Jižní Karolíně, které se budou konat příští měsíc. "New Hampshire je první v zemi. Není to poslední v zemi," řekla na předvolebním večírku v Concordu.

[chooze:article;value:538515]

Haleyová ve svém vystoupení zdůraznila, že Trump byl v posledních volbách pro republikány katastrofou a že se tak stane i v listopadu, pokud zůstane ústředním kandidátem. "Nejhůře střeženým tajemstvím v politice je, jak moc chtějí demokraté kandidovat proti Donaldu Trumpovi," řekla Haleyová. "Trumpova nominace je Bidenovo vítězství a prezidentství (viceprezidentky) Kamaly Harrisové," citoval server NBC News Haleyovou.

https://twitter.com/CNN/status/1749966408656507213

Trump ve svém projevu z města Nashua označil Haleyovou za podvodnici, neboť se dle jeho názoru po zveřejnění prvních výsledků chovala, jako by primárky vyhrála. Navrhl také, že by Haleyová měla odstoupit, čímž by sjednotila republikány. "Musíme dělat to, co je dobré pro naši stranu," řekl a naznačil, že je čas, aby ho podpořila.

Prezident Joe Biden, který čerstvě vyhrál demokratické primárky v New Hampshire, řekl, že je "jasné", že Donald Trump bude v prezidentských volbách v roce 2024 tím, koho republikáni vyšlou do voleb.

"Nyní je jasné, že republikánským kandidátem bude Donald Trump. A můj vzkaz této zemi je, že v sázce nikdy nebylo více. Naše demokracie. Naše osobní svobody, od práva volby až po právo volit. Naše ekonomika, která od pandemie covidu zaznamenala nejsilnější oživení na světě. To vše je v sázce," uvedl Biden v prohlášení.

Trump pravděpodobně vyhraje i volby v Nevadě, kterých se Haleyová nezúčastní. Primárky se poté přesunou do jejího domovského státu Jižní Karolína, kde byla dvakrát zvolena guvernérkou, ale v průzkumech veřejného mínění zaostává za bývalým prezidentem o desítky procentních bodů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.