Trest smrti i odchod z NATO. Trump si získává podporu šílenými sliby

Americký prezidentský kandidát Donald Trump v průzkumech popularity mezi svými voliči boduje. Po úterním vítězství v primárkách ve státě New Hampshire má nakročeno k tomu stát se kandidátem republikánské strany. V cestě mu stojí pouze už bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikky Haleyová, kterou porazil o zhruba 34 tisíc hlasů, uvedl portál CNN.

Je už tak skoro jisté, že se postaví současnému prezidentovi Joeu Bidenovi, který bude znovu kandidovat. Většina průzkumů popularity obou kandidátů se neshodne na tom, kdo zvítězí. Šance mají oba politici vyrovnané.

Voliče si Trump získává zejména svou útočnou rétorikou a velkolepými sliby. Ty pro něj nejsou ničím novým. Už před svým prvním zvolením v roce 2016 sliboval zrušení zákona přezdívaného Obamacare, který Američanům poskytoval dostupnější zdravotní pojištění. Slavný byl také jeho slib o vybudování zdi na hranicích s Mexikem, která měla zastavit příval migrace ze Střední Ameriky.

[chooze:article;value:538641]

Ani tentokrát grandiózními sliby nešetří. Jak uvádí portál NBC, Trump v případě svého zvolení chce USA vybavit obdobou izraelského protiraketového systému Iron Dome. "Vybudujeme Iron Dome nad naší zemí, špičkový obranný štít proti raketám, a celý jej postavíme v USA," tvrdil Trump.

Hrál přitom na city svých voličů, kteří si často stěžují na Bidenovu administrativu. Domnívají se totiž, že USA hraje příliš velkou roli v obraně jiných států. "Dáváme miliardy dolarů jiným zemím, aby si mohly postavit Iron Dome. Ale my sami nic takového nemáme. Budeme mít ten nejlepší Iron Dome v dějinách," sliboval Trump.

Bezpečnost Spojených států je velkým tématem Trumpovy kandidatury. Zastává totiž pozici, která by USA více izolovala od světa. Odmítá například další vojenskou pomoc Ukrajině, která přitom na pomoc ze Západu a zejména od Američanů spoléhá ve válce proti Rusku.

[chooze:article;value:533222]

V řadách republikánské strany už delší dobu sílí odmítavé názory proti další vojenské pomoci Ukrajině. Kritici, mezi nimiž je nejvýraznější republikánská poslankyně Marjorie Taylor Greeneová, tvrdí, že podporu, kterou USA dávají Ukrajině, si zaslouží spíše jižanské státy na obranu proti migrantům, vysvětlil portál The Messenger. A to i přesto, že většinu americké pomoci tvoří zastaralý vojenský materiál, kterým kontrolu hranic financovat nelze.

Trump svou politiku izolace zdůraznil i nedávným výrokem, kdy prohlásil, že pokud bude prezidentem a evropští členové NATO budou napadeni, nepřijde jim na pomoc. A to navzdory povinnosti, kterou mu členství v Alianci ukládá. Důvodem je podle něj skutečnost, že USA je jedním z mála členů, který doopravdy vynakládá dvě procenta HDP na obranu, což je podmínkou ke členství.

Mezi další zdánlivě nesplnitelné Trumpovy sliby patří radikální potlačení imigrace za pomocí armády i legislativních změn v migračních pravidlech, 10% daň na zboží z dovozu, ukončení enviromentálních pravidel a posílení těžby ropy, uhlí a zemního plynu, škrty ve školství, omezení práv trans lidí a rozšíření trestu smrti, připomíná agentura AP.

DeSantis vzdal prezidentský souboj. Nevyhrál bych, podpořím Trumpa, říká:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.