Ruští vojáci mají nové maskování. Funguje prý jako plášť z Harryho Pottera

Velkou změnu má pro ruské vojáky bojující na Ukrajině představovat vynález ruské firmy HiderX. Ta se chlubí svým projektem, jehož cílem je lepší tepelné maskování ruských vojáků na frontě. Pomocí termovizí je totiž v noci často zaměřují Ukrajinci svými drony.

Firma dle svých tvrzení stvořila pláštěnku srovnatelnou s pláštěm neviditelnosti ze série o Harrym Potterovi. "Vytvořili jsme kamuflážní oblek, který rozestírá siluety. Funguje na principu udržení teploty pod oblekem, díky čemuž je jeho nositel skryt před termovizí," řekla pro agenturu TASS firma HiderX.

[chooze:article;value:473004]

Vývoj plášťů ještě pokračuje, firma však tvrdí, že je bude moci začít dodávat ve velkém už na konci ledna. "Kamuflážní oblek zvládne vojáka zakrýt tak, že bude vypadat jako neživý kámen. Počítáme, že je budou používat hlavně zvláštní komanda," dodala firma.

Podobné pláště už nyní používají Ukrajinci i vojáci na frontě. Mají však svá omezení. Čím déle je voják nosí na sobě, tím méně efektivní jsou. Mívají také slabá místa a nedá se v nich bezpečně a rychle pohybovat, upozornil portál Business Insider.

Francie a Británie pomáhají Ukrajině. Rusko nezastavíte, vzkazuje Putin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.