Radikální změna počasí. Meteoroložka řekla, jestli definitivně končí zima

Po mrazivých dnech se v Česku pořádně oteplí. Podle předpovědi norské služby Yr mohou rtutě teploměrů v příštím týdnu vyšplhat i nad 10 °C. Nejteplejší má být středa, kdy bychom se přes den mohli dočkat i 12 °C.

A podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se mají nadprůměrné teploty udržet v České republice až do poloviny února. "Já bych řekla, že si zimní charakter počasí bere dovolenou. Je to nešťastné s ohledem na to, že budou jarní prázdniny a lidé budou chtít vyrazit do hor. Protože i na horách nás postihne spousta oblev a bude hodně deště," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:538496]

Meteorologové jsou ale přesvědčení, že zejména v polohách nad 1000 metrů bude stále sněhu přibývat. V nížinách se sněhové pokrývky už ale moc nedočkáme. "Bude tam pouze občasně a krátkodobě ležící pokrývka, která se vždy udrží jen po několik málo dní," uvedl ČHMÚ.

V nejbližších týdnech tak můžeme na chladné a mrazivé počasí zapomenout a je třeba počítat spíše s tím, že nám to venku bude připadat spíše jako na jaře. Odborníci však nevylučují, že se zima ještě znovu vrátí v plné síle.

"Sezonní odchylky ukazují kladné odchylky pro únor i březen. Stále ale není vyloučeno, že se zima vrátí. Že k nám začne proudit studený vzduch z Arktidy vlivem možného rozpadu polárního vortexu. Astronomické jaro začíná až 20. března a mnohdy napadl ještě i v březnu sníh," dodala Honsová.

Zájem o lyžařské kurzy se snižuje. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.