Lidé jsou v šoku z účtenky z roku 2008. Jídlo tehdy bylo skoro zadarmo

Účtenka z fastfoodu rozpoutala vášnivé diskuze na sociální síti Reddit. "Páni, jak se ale ceny změnily," podivil se jeden z uživatelů nad akcemi, které řetězce před 16 lety nabízely. Další si přáli vrátit se zpátky v čase.

Receipt deals i found in my nans car from 2008, Oh how prices have changed.
byu/Urmumsmorefun inaustralia

Nejvíce ho překvapily ceny v McDonaldu, kde byly v porovnání s dneškem burgery skoro zadarmo. Za dva Big Macy zaplatili lidé v akci pět dolarů (asi 110 korun). To je jen o trošku více, než dnes dáme za jeden v Česku.

Řetězec rychlého občerstvení totiž nyní prodává svůj nejslavnější burger za 105 korun, v USA za v přepočtu 175 korun. Ještě před 16 lety jste se v McDonaldu navíc najedli výrazně levněji i v Česku.

Big Mac totiž podle dat, která restaurace dříve sama zveřejnila, stál 66 korun. Hamburger a cheeseburger jste si mohli dát za 20 korun. Nyní tyto dvě menší pochutiny stojí 42 korun.

[chooze:article;value:537632]

Výrazně ale také vzrostla průměrná mzda. V roce 2008 byla 22 653 korun. Letos podle údajů Českého statistického úřadu vystoupala na 43 967 korun.

Za svoji výplatu si tak koupíte měsíčně méně cheeseburgerů a hamburgerů. Jejich cena je totiž více než dvojnásobná. Průměrný Čech si ale o tolik více nevydělá.

Němečtí zemědělci vyhrožují přerušením dodávek potravin. Čechům by to přineslo zdražení (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.