Inspektoři varují před nebezpečnou kosmetikou. Doma ji má skoro každý

[chooze:gallery;value:34553]

Před hned několika druhy kosmetiky varují kontroloři Evropské unie. V systému RAPEX, kde zveřejňují nebezpečné výrobky zachycené na území Unie, se v posledních dnech objevila kosmetika obsahující rizikovou látku.

Jedná se ve všech případech o látku BMHCA, zvanou též lilial, která se užívá jako parfém. Na seznamu zakázaných látek se ocitla předloni. Hlavním důvodem je skutečnost, že jde o alergen. Kromě podráždění pokožky může představovat riziko i pro nenarozené děti či pro pohlavní soustavu.

Mezi nebezpečnou kosmetiku, kterou kontroloři navzdory varování našli i v Česku, patří zejména toaletní vody. Konkrétně jde o vody pro muže od značky Lazell. Problematická jsou balení v černých a stříbrných krabičkách označená šarží 300728007118.

[chooze:article;value:531351]

Jinou toaletní vodou, která nebezpečnou látku obsahuje, jsou 100ml balení Prestige Extasia Black Eau de Toilette od firmy New Brand. Riziková šarže je označená číslem 1003. Podle RAPEXu kontroloři tyto vody stáhli z trhu už loni v září, varování se však vztahuje na kusy, které ještě mohou být v oběhu.

Nebezpečí hrozí i od produktů známých značek. Lilial našli kontroloři i v pleťovém krému od firmy Nivea. Jedná se o Zvláčňující denní krém v 50ml baleních. Ten patří mezi základní výbavu většiny domácností. Nebezpečnou šarži výrobku označují čísla 44340676. Číslo modelu je pak 81202.

Velmi častým produktem, který nebezpečnou látku obsahuje, jsou parfémy. Jedním z nich je H4U Love Deluxe Limited Edition Eau de Parfum od výrobce Creation Iamis. Dámský parfém kontroloři zadrželi rovněž kvůli přítomnosti BMHCA. Jedná se o šarži 362890.

Dalším dámským parfémem je Garden of Creation Eau de Parfum od stejného výrobce. Voňavka v bílé krabičce se prodávala i v Česku. Nebezpečná šarže je 115748.

Mezi nebezpečnými parfémy, na které lze narazit, je i Chat D'or Caramell od výrobce CHAT D'OR. Výrobek pocházející z Polska je rizikový u šarže 11/2021.

[chooze:article;value:537360]

V Česku se mohla také objevit růžová balení parfému Chic Eau de Parfum od firmy jménem I Scents. I zde se jedná o dámský parfém obsahující BMHCA. Šarže NO3669 označuje balení s nebezpečnou látkou.

Výjimku mezi nebezpečnou kosmetikou představují balení Let's go Aqua Vita od značky GORDANO PARFUMS, kterou kontroloři objevili přímo na území Česka. Produkt je dostupný výhradně online. RAPEX šarži tohoto výrobku neuvádí.

Výjimkou je proto, že na rozdíl od všech zmíněných výrobků obsahuje tento parfém jinou škodlivinu. Jedná se o zakázanou látku Isoeugenol, kterou obsahuje ve vyšším než povoleném množství. Zakázaná je proto, že jde o velmi silný alergen, který může lidem způsobit zdravotní potíže.

Víte, co znamená tento symbol na kosmetice? Jeho nedodržení může být riskantní (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.