Důrazné varování ČHMÚ: Na Česko udeří silný vítr! Dobře se připravte

Meteorologové varují před silným větrem. Výstraha platí do středečního večera pro téměř celé Česko. Podle odborníků by následující dny měly být největrnější z celého týdne.

"Během středy se rozfouká čerstvý západní až severozápadní vítr a v nárazech bude dosahovat kolem 70 km/h. Na většině území Čech bude ve večerních hodinách slábnout, na českomoravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska bude těchto nárazů místy dosahovat i v noci na čtvrtek a ve čtvrtek přes den. K večeru bude vítr slábnout," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:538419]

Lidé by se měli pořádně připravit. Silné poryvy větru mohou totiž lámat stromy a působit komplikace v dopravě. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí meteorologové.

Výstraha:

Varování před ledovkou

V platnosti je i výstraha před ledovkou od středečních 2:00 do 9:00 pro část Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Až do 11:00 je pak v platnosti také pro část Vysočiny a Moravskoslezského kraje a celý Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj.

"V noci na středu a ve středu ráno a dopoledne předpokládáme na severovýchodě Čech a na většině území Moravy a Slezska při přechodu teplé fronty i mrznoucí srážky s tvorbou slabé ledovky," doplnil ČHMÚ.

Ledovka může pořádně potrápit nejen řidiče, ale i chodce. "Při pohybu venku je nutné chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Je potřeba počítat s prodloužení doby jízdy," varovali odborníci.

Výstraha:

Ledovka pořádně sevřela Česko. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.