Chřipka zaplavuje Česko. Prodělání může podle Prymuly zkrátit život

Blížíme se epidemii chřipky. Toto onemocnění bychom podle odborníků neměli v žádném případě podceňovat. "Může se například stát, že chřipka postihne srdeční sval. Pacienti trpící myokarditidou jsou ohrožení zkrácením svého života. Jde totiž o poměrně závažné onemocnění, při němž může dojít v nějakém časovém horizontu k selhání srdce," říká pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Kdy budeme moci mluvit o epidemii chřipky?

O epidemii můžeme mluvit až ve chvíli, kdy bude nemocných okolo 1 800 osob na 100 tisíc obyvatel. Ten nárůst zatím nikterak dramatický není, byť od toho posledního čísla, které bylo na úrovni 1 423 nemocných na 100 tisíc obyvatel, teoreticky můžeme očekávat epidemii do dvou týdnů.

[chooze:article;value:536861]

Hygienici uvádějí, že nemocnost roste i ve věkové skupině nad 24 let…

Zatím nákazou trpěly hlavně děti. A dominantně ty školou povinné. Od nich se virus přenáší hlavně k jejich rodičům. U chřipky to bývá tak, že děti vážným onemocněním tak ohroženi nejsou. Jejich imunitní systém se s nemocí poměrně dobře vyrovnává, i když i ony občas mívají komplikovaný průběh. Ale jsou hlavně významnými přenašeči. Kvůli nim se chřipka dostává do rodin, kde onemocní rodiče a posléze i prarodiče.

Jakou teď pro šíření nákazy očekáváte časovou posloupnost?

Zatím nic nenasvědčuje, že by přicházela nějaká dramatická epidemie. Spíše očekáváme běžnou chřipkovou sezonu.

[chooze:article;value:531766]

Jsou současné protichřipkové vakcíny dostatečně účinné proti kmenům, které se nyní v populaci šíří?

Nyní u nás dominuje varianta H1N1 a jde o kmen, proti kterému je ta vakcína účinná.

Je ještě čas na očkování?

Teď už je to trochu riskantní. Já bych spíše doporučil očkování někdy v říjnu nebo v listopadu. Nyní už by mohlo být pozdě, protože protilátky se v těle tvoří asi dva týdny.

A jsou lidé v těch prvních dvou týdnech od podání vakcíny nějak choulostivější?

Ne, očkovací látka je v žádném případě nepoškodí, akorát v těch prvních dnech mohou mít stejný proběh jako u těch neočkovaných.​

[chooze:article;value:453522]

Existují nějaké důvody, proč by očkování proti chřipce mohlo někoho poškodit?

Já si myslím, že nejsou řádné důvody, proč se proti chřipce nenechat očkovat. Pro některé jedince je ale očkování důležitější. Tím myslím například osoby ve věku nad šedesát let, u kterých mohou hrozit například různé komorbidity. 

U koho očkování není tak důležité?

Pokud někdo chřipkou nikdy neonemocněl a je mu pod šedesát, tak si myslím, že se nutně očkovat nemusí, protože si jeho imunitní systém s nemocí dobře poradí. Naopak i mladému člověku, jenž trpí chřipkou každý rok, bych očkování doporučil.

O chřipce se říká, že její prodělání nám může zkrátit život. Má toto tvrzení nějaký vědecký základ?

Může se stát, že chřipka postihne srdeční sval. Pacient trpící myokarditidou je opravdu zkrácením svého života ohrožen. Jde totiž o poměrně závažné onemocnění, při němž může dojít v nějakém časovém horizontu k selhání srdce. Problém je, že proti virům existuje jen pár preparátů a nejsme schopni s nimi bojovat tak účinně, jako třeba s bakteriemi. Standardně ale chřipka lidský život nezkrátí.

[chooze:article;value:535252]

I když je chřipka momentálně na vzestupu, již týdny dopředu jste odhadl, že počty nakažených s covidem-19 okolo 10. ledna začnou klesat. Koronavirus až do jara podle vás nějakou větší hrozbu nezpůsobí?

Co se stane v březnu, teď naprosto přesně schopni říci nejsme. Ta část populace, která se už s covidem setkala, je chráněná zhruba v období následujících tří měsíců. Proto jsme zaznamenali ten zmiňovaný pokles.

V jakém případě by to mohl pro covid-19 znamenat problém?

Hlavně tehdy, pokud by přišla varianta, pro kterou by bylo charakteristické nějaké rychlejší šíření. K tomu ale může dojít v období, kdy ty vlny už nejsou tak silné jako ty zimní.

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Mnohé nemocnice zakazují návštěvy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.