PŘEHLED: Jakou má hodnotu váš starý telefon? Prodat ho můžete za tisíce korun

Při prodeji telefonu je nejdůležitější, o jaký jde typ a v jakém je stavu. Některé si svou hodnotu udrží i několik let. Vydělat tak na něm můžete v přepočtu tisíce korun, upozornil web xatakandroid.com.

Mobily iPhone drží svou hodnotu výrazně déle než Androidy. To ale neznamená, že byste svůj starý Android měli prodat pod cenou.

Androidy

Už šest měsíců po zakoupení většina telefonů s tímto operačním systémem ztratí 30 až 40 procent hodnoty. "To je poměrně hodně, vzhledem k tomu, že je to krátká doba a telefon je prakticky stále nový," poznamenala Michaela Matejová z webu zoznam.sk.

[chooze:article;value:535234]

Rok po nákupu už telefon prodáte za 40 až 50 procent původní ceny. U těch prémiových, tedy zařízení Galaxy S i některých Xiaomi telefonů, i 60 procent.

Po dvou letech už ale váš telefon ztratí na hodnotě výrazněji. Více než pětinu až třetinu původní ceny za něj nedostanete. Za více než pět let už byste jej spíše měli někomu dát zadarmo.

iPhone

Telefony od společnosti Apple si cenu drží déle. Po třech měsících tak klesne o desetinu až pětinu, po půlce roku spadne o 20 až 30 procent.

Ještě po roce mobily iPhone můžete prodat za 60 až 70 procent původní ceny. To je přibližně stejně jako u Androidů za šest měsíců.

Po dvou letech se hodnota těchto telefonů sníží o 40 až 55 procent. Ještě po pěti letech po zakoupení navíc jde iPhone prodat. Dostanete za něj 20 až 30 procent původní ceny.

Cenné starší mobily

Například telefony Samsung Galaxy Note 7 musela společnost přestat vyrábět. U některých totiž při nabíjení vybuchovala baterie. Pokud ho ale máte doma a rozhodnete se ho prodat, stále si můžete vydělat asi 17 tisíc korun.

[chooze:article;value:535440]

Několik tisíc můžete získat i za mobil LG G5, a to hlavně pokud je ve skvělém stavu a originálním balení. V takovém případě za něj můžete dostat i 4 000 korun.

Svoji cenu si dokázal udržet telefon Motorola Moto Z. I ten můžete stále prodat za asi 4 000 korun.

Telefon LG Wing má zase výjimečný design. Jeho displej totiž můžete vysunout a použít jako druhou obrazovku. I proto jej stále můžete prodat i za 7 000 korun.

Ještě výjimečnější je Samsung Galaxy Round s prohnutým displejem. Ten je oblíbený u sběratelů a málokdo se jím může pochlubit. Pokud ho tedy máte doma, jde o poklad, který se prodává za desetitisíce korun.

V Británii pracují na průlomové technologii. Díky ní by se mobily téměř nenabíjely:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.