Praha si došlápne na dopravní podnik. Požaduje audit zakázky na metro D

Antimonopolní úřad dal minulý týden za pravdu námitkám neúspěšného uchazeče v soutěži a výběr vítězného zhotovitele zrušil. Vedení Prahy teď chce vysvětlení.

"Zadali jsme, respektive vyžádali si od dozorčí rady dopravního podniku, hloubkový interní audit, který se zaměří na to, co bylo antimonopolním úřadem nepravomocně zpochybněno," prohlásil pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Audit by měla dozorčí rada zadat 31. ledna. O problematickém průběhu tendru se přitom ví už několik měsíců. Nevyhrála nabídka s nejnižší cenou a vítěz měl podle poražených ve výběrovém řízení dodat u klíčových osob stavby vymyšlené profesní životopisy.

[chooze:article;value:531693]

"Zadavatel rozhodl o výběru dodavatele, přestože v dokumentaci o zadávacím řízení nejsou doklady, které by jednoznačně prokazovaly zkušenosti některých členů odborného personálu, které byly hodnoceny v rámci dílčího kritéria," uvedl úřad.

Dopravní podnik ale pochybení odmítá a proti rozhodnutí úřadu podá rozklad. "Antimonopolní úřad se zabýval desítkami námitek, přičemž důvodem jeho rozhodnutí jsou pouze tři, které se týkaly referencí vítězného dodavatele. U těch antimonopolní úřad tvrdí, že dopravní podnik nemohl dojít k jednoznačnému závěru ohledně jejich ověření," reagoval pražský dopravní podnik.

"Ta veřejná zakázka je plně v odpovědnosti představenstva dopravního podniku, zejména generálního ředitele Petra Witowského. Já s tím průběhem výběrového řízení spokojen nejsem," sdělil Hřib.

[chooze:article;value:537542]

"My za hnutí ANO jsme překvapeni, že pan náměstek zadává ten audit až teď, my jsme ho chtěli celý minulý rok. Vidíme to jako už zbytné, protože antimonopolní úřad už konstatoval, že ty reference jsou špatně. Hrozí, že se to prodlouží až o roky," míní pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

"Každý týden znamená desítku nebo více desítek milionů prodražení stavby jako takové," upozornil pražský radní pro finance Zdeněk Kovařík (ODS).

První vlaky měly na nový úsek vyjet už v roce 2029, teď se počítá až s rokem 2031.

Rozhovor se Zdeňkem Hřibem o pražském metru:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.