Piráti chtějí bojovat o eurokomisaře. Navrhnout mají se Starosty dva

Čtveřice kandidátů a čtyři priority, taková je pirátská nabídka pro červnové eurovolby. "Musíme jít cestou moderní konkurenceschopné Evropy, která nečeká, až se kolem změní svět, ale je naopak lídrem," prohlásil lídr kandidátky Marcel Kolaja (Piráti).

Vedle zajištění silné konkurenceschopné Evropy a prosperujícího Česka jsou hlavními body pirátského europrogramu zahraniční politika s rovnou páteří a kvalitní život ve městě i na vsi, tedy smysluplné čerpání dotací pro regiony. A také boj s korupcí a s daňovými ráji.

[chooze:article;value:537028]

"Chceme férové a transparentní finance a fungující trh. Společné peníze znovu nesmí mizet v kapsách oligarchů nebo se rozházet na nesmyslné projekty obřích koncernů typu toustové linky," uvedl předseda Pirátů a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Čeští Piráti jsou v europarlamentu od roku 2019, aktuálně tam mají tři mandáty. V nadcházejících volbách je jejich ambicí jeden přidat.

Kromě současných pirátských europoslanců je mezi kandidáty i nováček, a to moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová. "To, čemu se chci věnovat, je spravedlivá transformace uhelných regionů, jako je moje rodné Karvinsko," upozornila.

[chooze:article;value:523945]

Bojovat ale Piráti chtějí i o křeslo eurokomisaře, a to konkrétně se Starosty. Vládní strany se totiž dohodly, že nástupce Věry Jourové nominuje dnes už rozpadlá koalice PirSTAN. Jenže obě strany se teď nedokážou domluvit a každá z nich chce nominaci pro sebe. Piráti tak teď přišli s tím, aby kandidáti za Česko byli celkem dva, za každou stranu jeden.

"To, že jsou nominovány dvě osoby, dělá řada zemí z praktického důvodu. To zvýší šance vyjednat kvalitní portfolio," míní Kolaja. Piráti do Evropské komise chtějí nominovat právě jeho. Že je jednička na kandidátce do europarlamentu prý nevidí jako problém.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.