Česko čeká drsný týden. Žene se silný vítr, tím to ale nekončí

Turbulentní počasí – takové budou povětrnostní podmínky začátkem tohoto týdne. Hned v pondělí nás ovlivní frontální systém spojený s hlubokou tlakovou níží Isha, která přináší vichřici nad britské ostrovy. A foukat bude i v Česku. 

Větrno bude zpočátku zejména na severu na horách – nárazy kolem 70 km/h, na vrcholcích kolem 100 km/h, odpoledne začne vítr zesilovat i v nižších polohách. Před silným větrem dokonce od pondělních šesti hodin ráno platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Vítr navíc není jediný nebezpečný meteorologický jev, kterým startuje nový týden. Odpoledne a večer bude na východě území padat mrznoucí déšť a tvořit se ledovka, před kterou je také v platnosti výstraha. Od 700 metrů nad mořem bude sněžit. 

Pocitové teploty bude snižovat vítr

V úterý už budou panovat výrazně vyšší teploty, které přes den budou stoupat k osmi stupňům. Bude ale také velká oblačnost s deštěm a přeháňkami a nadále bude foukat silný vítr s nárazy kolem 55 km/h, který kromě rizika například pádu stromů bude také snižovat pocitovou teplotu. 

Ve středu se sice teploty vyšplhají na 7 až 13 stupňů, mělo by ale být ještě více větrno. Nárazy větru budou kolem 70 až 80 km/h, na horách kolem 100 km/h.

[chooze:article;value:537990]

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách, postupně od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, denní teploty 4 až 8 °C. I ve čtvrtek musíme počítat se silným větrem s nárazy kolem 70 km/h, na horách kolem 100 km/h.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách postupně i sněhové. Ranní teploty budou 3 až -1 °C, denní teploty 4 až 8 °C.

Srážek bude ubývat až na víkend

Víkendové počasí bude o poznání klidnější, těšit se můžeme i na polojasnou oblohu. V sobotu bude polojasno až oblačno s ranními teplotami 2 až -2 °C, denními 3 až 7 °C. V neděli bude polojasno až oblačno. Denní teploty se vyšplhají na 4 až 8 °C.

Jaké bude počasí do konce ledna? Podívejte se na páteční speciál o počasí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.