8 příznaků, které neignorujte. Signalizují, že se v těle skrývá vážný problém

S osmi příznaky, na které si musíte dávat pozor, přišel portál deníku The Sun. Podívejte se, co byste neměli ignorovat.

Mužská prsa

Zvětšená mužská prsa můžou být jedním z příznaků gynekomastie, kterou by nikdo neměl brát na lehkou váhu. "Gynekomastie není samostatným onemocněním, ale příznakem narušeného poměru estrogenů a androgenů," píše Národní zdravotnický informační portál.

Pokud není nemoc neléčena, zvyšuje se riziko předčasného úmrtí u mužů o 37 %. Lékaři mužům doporučují, aby tomuto problému předcházeli vyváženým jídelníčkem, pravidelným pohybem a meditací.

[chooze:article;value:535853]

Změny mateřských znamének

Pokud jde o pihy, zůstávejte vždy ve střehu. Pozorujte nejen pihy nové, ale i ty, které už máte na těle dlouho. Obzvlášť zbystřete, pokud pihy začnou měnit tvar a velikost, svědit nebo krvácet. Mohlo by se totiž jednat o rakovinu kůže.

Neobvyklé oči

O očích se říká, že to jsou okna do naší duše. Možná ale i do našeho zdraví. Například šedobílý prstenec na rohovce, který zdánlivě obkružuje duhovku, upozorňuje na zvýšený cholesterol. Ten může zvyšovat riziko mrtvice a infarktu.

Naopak žlutě zabarvené zorničky můžou upozorňovat na problémy s játry nebo žloutenku. Rozostřené vidění pak může být jedním z příznaků cukrovky.

Povlak na jazyku

Vyplázněte jazyk a řekněte "ááá". Jestli místo zdravého růžového jazyka vidíte bílý nebo žlutý povlak, zbystřete. Za bílý povlak jazyka sice nejčastěji mohou přemnožené kvasinky na jeho povrchu, může se ale jednat také o celiakii. Tu pražský IKEM definuje jako "autoimunitní onemocnění způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu) u geneticky predisponovaných lidí".

[chooze:article;value:537020]

Oteklé nohy

Máte oteklé ruce a nohy, svědí vás kůže, máte problémy se spánkem, ale zároveň jste unavení? Tohle všechno může poukazovat na sníženou funkci ledvin, která může způsobit zadržování sodíku a soli v těle. To potom zadržuje přebytečnou vodu, aby vyrovnalo poměr vody a sodíku.

Boule v tříslech

Boule v tříslech může být jedním ze symptomů kýly. To je zdravotní stav, při kterém dochází k přesouvání části orgánů a jejich vyklenutí přes břišní stěnu. Boule mohou zmizet, když si člověk lehne, a většinou nebolí. Bolet mohou ale při pohybu nebo například při kýchání. Pokud máte podezření na kýlu, navštivte svého praktického lékaře.

Lámavé nehty s rýhami

Slabé a lámavé nehty vám často naznačující něco důležitějšího než jen to, že je čas na novou manikúru. Mohou signalizovat problémy se štítnou žlázou nebo chudokrevnost.

Rýhy na nehtech mohou také upozorňovat na nedostatek vápníku, bílkovin a vitamínu A.

Modřiny

Modřiny jsou na těle poměrně běžný jev, a proto jsou pro nás zcela normální. Pozor ale na to, když se modřiny začnou objevovat často a bezdůvodně. Může to totiž signalizovat špatnou srážlivost krve.

Stále více Čechů trápí rakovina prostaty. Často začíná bezpříznakově:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.