Lékař varuje před věcí, kterou v kabelce má snad každá žena. Může zničit pleť

Třicetiletá žena vyhledala lékaře kvůli vyrážce na tváři. Ten byl zprvu bezradný, protože na vyrážku nic nezabíralo. Pacientku tedy poslal k dermatologovi a nechal jí udělat výtěr. "To, co v laboratoři našli, bylo šokující," cituje britského lékaře Sermeda Mehzera portál Daily Mail.

Vzorek obsahoval bakterii pseudomonas, která obvykle postihuje lidi s oslabenou imunitou, jako jsou pacienti s HIV nebo lidé podstupující chemoterapii. To ale nebyl případ mladé pacientky. Jako zdroj bakterie byl identifikován štětec na nanášení make-upu. "Tyhle věci mají více bakterií než vaše záchodové sedátko," popsal Mehzer.

[chooze:article;value:532938]

​"Ten může každé ženě zničit kůži," uvedl lékař. "Pokaždé když se dotkneme své pokožky kosmetickými nástroji, přenášíme na ně některé z našich bakterií," vysvětlil mikrobiolog Joe Latimer.

"Většinou naše pokožka udržuje rovnováhu těchto bakteriálních druhů pod kontrolou. Pokud se ale počet bakterií novým nanesením nesouměrně zvýší, hrozí vznik akné, atopického ekzému, dermatitidy či infekce ran," dodal. Každý by si měl proto hlídat, čím si nanáší make-up na pleť.

[chooze:article;value:533540]

​Podle vizážistky Jessicy Payneové, která se stará o pleť řadě celebrit, je řešení jednoduché. "Pokud se vám tu a tam začnou objevovat drobné pupínky a divíte se proč, zeptejte se sami sebe, kdy jste si naposledy čistili štětečky," cituje ji list New York Post. Štěteček by podle ní měli lidé čistit minimálně jednou týdně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.