První předpovědi už ukazují, jaké bude jaro. Svět pocítí vliv hroutícího se El Niña

Vláda meteorologického jevu El Niño nad počasím ve světě končí. Vychází to například z pozorování amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Podle něj bude postupně slábnout a během jara se začne dostávat do takzvané neutrální fáze, která by měla nastat snad někdy v dubnu.

To ale zároveň znamená, že ještě na začátku jara budou dopady tohoto jevu stále čitelné, jak upozorňuje web Severe Weather Europe ve své dlouhodobé předpovědi.

Podle evropského modelu ECMWF bude většina Evropy pod vlivem nízkého tlaku vzduchu nad severním Atlantikem, což v jejím středu bude znamenat nadprůměrně vysoké teploty. Teplá období ale budou velmi pravděpodobně přerušovaná prudkými ochlazeními způsobenými vpády ledového vzduchu ze severu. Množství srážek by pak nad Českem mělo být lehce nadprůměrné.

[chooze:article;value:537990]

Naopak americký model CFS předpovídá, že se tlaková níže bude držet nad střední a západní Evropou. Výsledné počasí by ale mělo být velmi podobné tomu, jaké odhaduje evropský model, tedy nadprůměrně teplé.

Důvodem rozdílů v modelech je právě El Niño, které se v Evropě projevuje slaběji a méně předvídatelně než v Amerikách, které jsou mnohem blíže zdrojové oblasti celého jevu v Tichém oceánu.

El Niño dramaticky ovlivnil zimu. Modely ukazují, jak to bude se sněhem až do jara (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.