Lidi stále více sužují psychické problémy. Trápí hlavně muže, ukázal průzkum

Vánoce pro řadu lidí svátky klidu a míru rozhodně nejsou. Stres podle psychiatrů může být tak silný, že u spousty z nich dokonce vyvolá psychické problémy. Úzkosti a depresi se během nich nevyhnul ani 34letý Marek. "Začalo to tím, že jsem sháněl dárky na Vánoce pro celou rodinu. Bylo těžké vymýšlet, co každému koupit. A pak balení, dokonce jsme se rozešli s přítelkyní," popisuje.

Podle některých lékařských průzkumů deprese během svátků a začátku nového roku trápí víc muže, a to až 50 % z nich. Výhodou žen je prý to, že o problémech dokážou víc mluvit. "Je to velký stres, řešíme věci na poslední chvíli. Na druhou stranu potom nadejde okamžik, kdy si můžeme trochu ulevit, a to znamená, že si můžeme dovolit i odpočívat, a v tom okamžiku se velmi často stává, že se začínají projevovat nějaké první příznaky duševních problémů," říká psychiatr a vedoucí lékař ambulancí v Centru duševní rehabilitace Beroun Matěj Kasal.

Psychickou kondici Čechů v minulých měsících a letech zatížily kromě běžných každodenních trápení, jako jsou hádky v rodině nebo problémy v práci, další problémy – nejdříve covid, pak válka na Ukrajině. Trojnásobně tak narostly úzkostné a depresivní poruchy.

​"Příznaky jsou většinou plíživé, to znamená, že to není zlom ze dne na den, ale většinou jsou to nějaké nespecifické příznaky, poruchy soustředění, zvýšená unavitelnost, poruchy spánku, člověk ztrácí energii a chuť do života," popisuje Pavel Mohr, primář Národního ústavu pro duševní zdraví.

[chooze:article;value:525376]

Podle psychologů další těžké období zažíváme právě teď začátek roku je prý časem, kdy se rozchází nejvíc párů. Lidé totiž rekapitulují dosavadní život a rozhodnou se dělat změny. Rozchod a rozvod můžou u části populace spustit psychické problémy.

"Je samozřejmě skupina lidí, pro kterou to má i po letech velmi závažný dopad, až na úrovni určité traumatizace. Je to zejména tehdy, pokud dochází k velmi dramatickým situacím, to znamená hádkám," připomíná psycholog Tomáš Morávek.

[chooze:article;value:532963]

​Podle odborníků bude psychických poruch a nemocí v populaci i dál přibývat. Psychiatrů, psychologů a léčebných center je ale stále málo. Na některých místech v Česku tak pacienti na pomoc čekají i tři čtvrtě roku. Kritická situace je hlavně v dětské psychiatrii. Přitom právě mezi dětmi a dospívajícími přibylo depresí, sebepoškozování, poruch příjmu potravy i závislostí na internetu.  

Ministerstvo zdravotnictví sice i letos ve spolupráci s nemocnicemi chystá rozšíření psychiatrických lůžkových oddělení, podle lékařů ale stát zaspal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.