Vláda rozdala stamiliony na odměnách. I na nich šetříme, upozorňuje kabinet

Úřad vlády a ministerstva rozdaly v loňském roce, který byl ve znamení úspor, zaměstnancům mimořádné odměny ve výši 353 milionů korun. S informací přišel portál iDnes. Nejvíce, přes 82 milionů, mezi své zaměstnance rozdělilo ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN). To také rozdalo nejvyšší jednotlivé odměny.

Jeden z náměstků si přišel na 520 000 korun, další na 472 500 korun. Někteří ředitelé sekcí pak dostali 401 500 korun. U opozice vyvolaly tyto částky silné emoce.

[chooze:article;value:537578]

"Když čtu ten článek, jak ministr Vít Rakušan hojně rozdával politickým náměstkům, kteří nikoho neřídí, za nic neodpovídají, v době, kdy lidem zvedá daně a chce po nich úspory, říkám si, jestli ten spot, co dělali marketéři od Pavla a Čaputové, nebyly vyhozené peníze," kritizovala vládu poslankyně za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Podle vlády si ale její zaměstnanci tyto peníze zaslouží. Kabinet také zároveň zdůrazňuje, že i na odměnách se její škrty výrazně promítly.

[chooze:article;value:537741]

"Cílem vlády je, aby stát fungoval efektivně. V letošním roce došlo ke snížení počtu státních úředníků o více než 2 500 a snížení objemu peněz na mzdy státních úředníků o 2 %. Zároveň ale musíme být schopni ohodnotit zaměstnance, kteří svoje úkoly plní výborně, často nad rámec pracovní náplně a běžné pracovní doby," vysvětluje nutnost odměn mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka.

"Výše odměn za minulých vlád dosahovaly až 463 milionů Kč za pololetí. Konkrétně například odměny na Úřadu vlády byly letos o polovinu nižší než v předkrizových letech. V roce 2018 byly 21,8 milionu Kč, v roce 2019 20,8 milionu Kč, 2023 10,7 milionu Kč," doplnil Smolka s tím, že nižší jsou odměny i na jednotlivých resortech.

To potvrzuje i mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. "Objem finančních prostředků vyplacených na odměnách v loňském roce byl nižší než v roce 2022," informovala TN.cz.

[chooze:article;value:537691]

Mezi množstvím úkolů, kterými se zaměstnanci ministerstva museli zabývat, jmenovala například řešení azylové a migrační problematiky, zákon o zbraních a střelivu, zákon o GIBS, zákon o státní službě, zákon o územních samosprávných celcích, nebo třeba přípravu legislativy potřebné k transformaci České pošty.

Platy ve státní správě jsou přitom vázané tabulkami. A pokud chce stát nalákat kvalitní pracovníky, musí si na současném trhu práce, kde je pracovních sil nedostatek, pomoci právě odměnami. Manažeři velkých firem si totiž na srovnatelných pozicích přijdou často na výrazně lepší peníze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.