Japonci masivně zbrojí. Jsme v největším nebezpečí od druhé světové války, tvrdí

Japonsko ve čtvrtek podepsalo dohodu se Spojenými státy o zakoupení 400 střel Tomahawk. Pokračuje tak v posilování armády kvůli hrozbám ve svém okolí, a to především ze strany Číny a Severní Korey, informoval web stanice ABC.

Premiér Fumio Kišida slibuje, že do roku 2027 zdvojnásobí roční výdaje na obranu na deset bilionů jenů (asi 1,5 bilionu korun). Tím by po USA a Číně měla země třetí nejsilnější armádu světa.

"Pokud jde o nějakou přímou hrozbu, je vystaveno tomu, že nad jeho územím přelétají severokorejské rakety. Můžeme říct, že je otázkou času, než dojde k nějakému neštěstí. Severní Korea tím porušuje celou řadu mezinárodních úmluv a konvencí. Nicméně světové společenství není schopné žádným způsobem zasáhnout," vysvětlil pro TN Live bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:537385]

Největší nebezpečí ale podle něj přichází z Číny, na druhém místě je Rusko. "Čína si vznáší čím dál větší nároky na rozlohu moře, které čínské pobřeží obklopuje. Čína ho nazývá jako Jihočínské moře, celá řada zemí mu pochopitelně říká jinak," poznamenal. U Filipín tam například uměle vytváří ostrovy se základnami.

Největší sílu má v oblasti moře Jižní Korea. "Japonsko by ji chtělo dorovnat, možná i předehnat," míní Mikulecký. 

Japonský premiér tvrdí, že je země v největším ohrožení od druhé světové války. "Určitě by to nebylo Japonsko, kdo do konfliktu vstoupí jako první," řekl Mikulecký k možné válce s Čínou či Severní Koreou.

Neočekává ani to, že by v blízké době zaútočilo Rusko. To je momentálně totiž zaneprázdněno válkou na Ukrajině.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.