ANO výrazně posiluje, volby by jasně vyhrálo. Lidovci by pohořeli

V prosinci by se v případě konání voleb do Poslanecké sněmovny dostalo šest stran. Vyplývá to z posledního průzkumu volebních preferencí společnosti Median. S výrazným náskokem by zvítězilo hnutí ANO s 35 procenty hlasů. Jako druhá by následovala ODS se 13 procenty hlasů. Třetí jsou Piráti, kteří by získali 10,5 procenta hlasů. 

Následovalo by opoziční SPD s 9 procenty hlasů. Šestici sněmovních stran by uzavřely strany STAN se 6,5 procenty a TOP 09 se šesti procenty. ​Těsně by zisk poslaneckých mandátů utekl SOCDEM a KSČM, obě by získaly 4,5 procenta. Ani současná vládní strana KDU-ČSL by se do dolní komory nedostala. 

Nynější vládní pětikoalice by podle prosincového modelu získala 90 poslaneckých mandátů, a nedokázala by tak získat většinu. Naopak hnutí ANO by získalo většinu ve Sněmovně v koalici s kteroukoliv další stranou. V případě spojení s ODS by dokonce dosáhly na ústavní většinu se 120 poslaneckými křesly. 

Sněmovních voleb by se v prosinci rozhodně účastnilo 51 procent dotázaných, dalších 31 procent by k volbám chtělo přijít, ale nejsou pevně přesvědčení o tom, koho budou volit. I proto je pro strany okolo pěti procent, tedy STAN a TOP 09, ale i sociální demokraty a komunisty, nejisté, zda by se do Sněmovny dostaly. 

[chooze:article;value:534042]

Nejsilnější hnutí ANO má největší podporu mezi lidmi nad 65 let. Hnutí Andreje Babiše je úspěšné téměř u všech společenských skupin od zaměstnanců po penzisty, naopak u studentů má podle průzkumu téměř nulovou podporu. U lidí ve věku 18–25 let jsou nejúspěšnější Piráti, které by v této skupině volila víc než třetina oslovených. 

Průzkum společnosti Median se uskutečnil od 29. listopadu do 30. prosince loňského roku. Účastnilo se ho 988 respondentů starších 18 let. 

Poslanci řeší možnost korespondenční volby. Opozice s ní nesouhlasí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.