Rodiče v pražském Újezdu zuří. Oblíbený ředitel základní školy musel skončit

Základní školu Formanskou v Újezdu u Průhonic navštěvuje zhruba 90 žáků, kteří prý do školy chodí rádi. A to i kvůli řediteli. "Snažili jsme se dělat spravedlivou, dobrou a kvalitní školu 21. století," říká ředitel ZŠ Formanská Tomáš Kunst.

Od března by měl ale ve škole skončit. Radnice mu neprodloužila smlouvu. Rodiče se ovšem ředitele zastávají. "Celý učitelský sbor včetně pana ředitele odvádí geniální práci," říkají. "Mám 3 děti a dokážu srovnat i jiné školy. Ani jedna z dcer neměla tak pozitivní vztah ke škol, jako ta prostřední," přidávají se další rodiče. "Nechápu, co vede zřizovatele k takovým krokům," souhlasí jiný.  

Spolu s ředitelem se rozhodlo odejít dalších 9 zaměstnanců, což je 80 procent celého personálu školy. "Jeden z důvodů, proč jsem sem nastoupil, byl pan ředitel a jeho přístup," tvrdí učitel Tomáš Zdeněk. "Duch této školy, kterou pětiletou prací udělal pan ředitel, je nenahraditelný. Škola ztratí svoje kouzlo a atmosféru," staví se na stranu ředitele také učitelka Romana Sedláčková. "Podala jsem výpověď. Je mi z toho tak špatně, že asi půjdu úplně pryč ze školství," hodnotí situaci vedoucí vychovatelka Zuzana Šťástková.

[chooze:article;value:531038]

​Starosta Újezdu byl prý s vedením školy nespokojený, proto na konci funkčního období ředitele Kunsta vyhlásil výběrové řízení.

"Nevyhrál to, protože nebyl doporučen odbornou komisí, která byla složená z 8 členů. Já jsem se k tomu přiklonil," říká starosta městské části Praha-Újezd Václav Drahorád (ODS).

Vyhrála Helena Patáková, která je aktuálně ředitelkou na základní škole v Praze 6. Důvodem prý bylo hlavně to, že má zkušenosti s vedením velké školy, kterou chtějí v Újezdu postavit. Má prý dokonce už i náhradu za některé pedagogy. "Ve spolupráci se zřizovatelem to konzultujeme a náhrady už máme. Situace mě nesmírně mrzí, ale o odstoupení neuvažuji," dodává nově zvolená ředitelka Patáková. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.