Putin má připravovat střet s Pobaltím. Český plukovník varuje před další válkou

Putin připravuje podmínky pro eskalaci střetu s baltskými zeměmi. Chce tím oslabit Severoatlantickou alianci. Ve své pravidelné analýze na to upozornil ISW.

"Putin dlouhodobě používá expanzivní definici suverenity Ruska a zlehčuje suverenitu bývalých sovětských republik," upozornili analytici. "Rusko dlouhodobě tvrdí, že má právo chránit své 'krajany v zahraničí', včetně etnických Rusů a ruskojazyčných obyvatel za hranicemi Ruska," dodali.

[chooze:article;value:536754]

Analytici ale nepředpokládají, že je Putinův útok pravděpodobný v blízké době. Ruský prezident se ale snaží oslabit Alianci a pouze si na případný útok připravuje podmínky, upozornil The Kyiv Independent. "Putin v roce 2022 nevtrhl na Ukrajinu, aby bránil Rusko před hrozbou ze strany NATO, ale aby oslabil a nakonec zničil NATO, což je jeho cíl, který stále sleduje," poznamenali.

Putin navíc v úterý při setkání s ruskými starosty řekl, že Lotyšsko a další pobaltské státy vyhání etnické Rusy ze zemí. 

Petráš varuje před vyhrocením situace

"Tato prohlášení můžou být v kontextu toho, co známe už z minulosti a co de facto naznačil už ve svém díle o válce Carl von Clausewitz (pruský generál a válečný stratég, pozn. red.), že válka zde není něco, co je izolované, ale je to určitá provázanost akcí, politických činností, které se vyhrotí do válečného konfliktu posléze. A můžeme toto vnímat jako něco, čím si Vladimir Putin připravuje půdu pro další intervenci, půdu pro další expanzi," varoval v rozhovoru pro TN Live Petráš.

Zdůraznil ale, že jsou všechny pobaltské státy součástí NATO. "V případě napadení jedné či více zemí Severoatlantické aliance by měla přistoupit k obraně těchto zemí jako k útoku na celou Alianci a neřekl bych, že se Vladimír Putin v tomto kontextu chystá zaútočit na jednu či více zemí Severoatlantické aliance, protože ten potenciál, který v současné době má, ten mu v podstatě nestačí ani na to, aby získal celou Ukrajinu, kontroloval ji a de facto nastavil zde proruskou administrativu," poznamenal.

[chooze:article;value:537671]

Putinovi podle něj leží pobaltské státy leží v žaludku, protože byly součástí Sovětského svazu, nyní jsou ale nezávislé. I tak ale podle něj přípravy NATO na případný útok Ruska jsou stále jen cvičením. 

"Aliance přijela v roce 2022 svou novou strategii, ve které se hovoří, že právě východní křídlo, tedy i státy pobaltské, jsou případným terčem intervence ze strany Ruské federace. Na toto se Aliance připravuje, na toto jsou připravovány plány, strategické plány, operační plány," vysvětlil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.