Napětí na Blízkém východě roste. Pákistán se pomstil za útok Íránu

Odvetný pákistánský úder z noci na čtvrtek měl být zaměřený konkrétně na povstalecké skupiny na jihovýchodě Íránu. Írán v týdnu zase naopak útočil na území Pákistánu, a to na základny tamních balúčských militantních skupin.

"Pákistán podnikl sérii koordinovaných útoků na cíle teroristů v provincii Sístán a Balúčistán v Íránu. Írán je bratrská země a Pákistánci mají velký respekt a náklonnost k Íráncům. Budeme pokračovat v jednání s Íránem, abychom udrželi mír a vynaložili společné úsilí v boji proti terorismu," prohlásila k útoku mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Mumtaz Zahra Balochová.

[chooze:article;value:537537]

Írán v posledních dnech útočil také na cíle v Sýrii a Iráku, který se kvůli tomu obrátil na OSN. V Rudém moři také pokračují útoky jemenských povstalců Húsíů na obchodní lodě. Ve středu měli údajně podniknout vzdušný úder na americkou nákladní loď a zasáhnout ji. Spojené státy proto v noci na čtvrtek, už počtvrté během posledního týdne, zaútočily na jejich pozice.

"Podle našeho vyhodnocení jsme zasáhli to, co jsme chtěli, a to efektivně. Naším cílem bylo narušit a snížit schopnosti Húsíů provádět útoky a věříme, že co se týče rozsahu a počtu úderů, které jsme podnikli, jsme toho docílili," tvrdí mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder. Terčem posledního amerického úderu měla být odpalovací zařízení povstalců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.