Vláda vybrala méně peněz za cigarety. Lidé je raději kupují v Polsku

Ministerstvo financí plánovalo za loňský rok vybrat na spotřební dani z tabákových výrobků přes 65 miliard korun. Ve státní kase je ale o 12 miliard méně. Hlavním důvodem je podle analytiků to, že lidé nakupují cigarety v zahraničí, a to hlavně v Polsku. Stejná krabička je tam vyjde asi o 40 korun levněji a není proto divu, že si je odtamtud vozí po kartonech.

"Každá desátá vykouřená krabička na území České republiky má původ v Polsku, v Moravskoslezském kraji pak dokonce platí, že každá třetí krabička byla zakoupená v Polsku," vypočítává ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

"Dá se proti tomu bojovat tím, že tady nebude tak brutální inflace. Dneska vyšla čísla Eurostatu, podle nich máme nejvyšší meziroční inflaci z EU," prohlásila na vrub rozdílu cen předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

[chooze:article;value:535071]

Podle expertů už rostoucí daně a zdražení cigaret nepřináší vyšší daňový příjem, ale celkové inkaso se naopak vlivem poklesu domácích prodejů snižuje. Jinými slovy, kuřáci si své cigarety koupí raději tam, kde jsou levnější, i kdyby za nimi měli cestovat.

Pozitivní vliv pro státní kasu by mělo mít letošní zdanění například elektronických cigaret nebo nikotinových sáčků. Tyto produkty zatím žádnou spotřební daň neplatily.

"Nejvíce jsou zdaněny klasické cigarety a ty ostatní produkty jsou méně škodlivé, ne že jsou neškodlivé, ale jsou méně škodlivé, ty jsou méně zatížené spotřební daní," dodává pak ministr financi Zbyněk Stanjura (ODS).

Ekonomové ale radí navýšit daň i u méně škodlivých produktů, mezi které se řadí právě elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky. Na těch mají podle odborníků obchodníci velké marže, například oproti cigaretám, kde 80% ceny tvoří právě daň.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.