Udeřila silná ledovka. Hrozí vážné problémy, platí nejvyšší stupeň výstrahy

[chooze:gallery;value:34493]

Meteorologové i silničáři varují před ledovkou. Tu přináší především tlaková níže Gertruda. "Ve středu odpoledne a večer může počasí komplikovat situaci v dopravě, ale i v dodávkách elektřiny. Sněžení, které odpoledne přijde od jihozápadu se bude měnit v déšť a ten může na některých místech namrzat a tvořit poměrně silnou vrstvu ledovky," upozorňuje na síti X Český hydrometeorologický ústav.

"Pod tíhou ledovky se mohou lámat větve stromů a mohou být poškozeny i dráty elektrického vedení. V Ústeckém a Libereckém kraji může napadnout i přes 7 cm sněhu během 12 hodin," varují dále meteorologové. Nejvážnější by podle ČHMÚ měla být situace v noci na čtvrtek na severu Česka v pásu od Jizerských hor po Jeseníky.

To ale neznamená, že je to jinde bez problémů. "Pozor v Plzeňském kraji a středních Čechách. Zejména do oblasti středních Čech směřují poměrně intenzivní srážky od západu a na většině míst už prší, případně padá zmrzlý déšť. S ohledem na narůstající provoz a odpolední dopravní špičku mohou být komplikace velmi výrazné," upozornili meteorologové před čtvrtou hodinou odpoledne.

"Teploty povrchů jsou aktuálně stále pod 0 °C, a to včetně dálnice D5, Pražského okruhu a ostatních dálnic ve středních Čechách," píše dále ČHMÚ. I Ředitelství silnic a dálnic varovalo kolem čtvrté hodiny před ledovkou například na D5 u Slukova nebo na silnici I/27 u Plas.

A ze západu Čech také přišla první hlášení o nehodách. "Na dálnici D5 na 123,5 km ve směru na Plzeň se na vjezdu do čerpací stanice převrhl kamion s ovocem. Vozidlo s návěsem blokuje vjezd. Dochází k úniku nafty z nádrže," ohlásil o půl čtvrté odpoledne mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar s tím, že se nehoda měla odehrát bez zranění.

[chooze:article;value:537233]

Jen o pár minut později havaroval další kamion na D5, tentokrát na 127. kilometru ve směru Plzeň. "Vozidlo je tahačem mimo komunikaci, návěs je vykloněn do vozovky. Řidiči poskytujeme předlékařskou pomoc. Zachytáváme unikající provozní kapaliny. Prořezali jsme části porostu u dálnice, abychom si zlepšili přístup k vozidlu," informoval Poncar. Před pátou hodinou odpoledne pak silnici I/27 u Meclova zablokovala srážka dvou kamionů. Dva lidé se zranili.

Problémy může led způsobit na všech typech silnic. Proti silné ledovce vzniklé z mrznoucích srážek jsou totiž silničáři prakticky bezmocní. "Pokud taková situace u vás nastane, je lepší vůbec nevyjíždět a ideálně ani nevycházet – nebo jen s velkou opatrností. Ledovka patří k nejnebezpečnějším zimním jevům," zdůrazňuje ústav.

V Krkonoších pak kvůli drsným podmínkám pokračuje varování před lavinami. Stupeň lavinového nebezpečí je tam na třetím stupni. Hrozba lavin pak stoupla v Jeseníkách, kde Horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí.

[chooze:article;value:537324]

Ani ve čtvrtek nebude situace lepší. Kromě pokračující ledovky přijde po krátkém oteplení a dalším ochlazení náledí. "Při pohybu venku bude třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně," tvrdí meteorologové s tím, že problémy s náledím budou přetrvávat až do pátku.

Na nával zraněných se připravují i záchranáři. Důležitá je podle nich příprava na nebezpečné podmínky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.