Schwarzeneggera zadrželi na mnichovském letišti, zapomněl proclít luxusní hodinky

Hodinky, kvůli nimž akční hrdina strávil s celníky v kanceláři skoro tři hodiny, budou ve čtvrtek vydraženy na galavečeři před oficiálním zahájením summitu, uvádí německý BILD.de. Podle informací deníku objevili celníci hodinky ve Schwarzeneggerově zavazadle během namátkové kontroly.

Bild uvádí, že jde o hodinky vyrobené na zakázku speciálně pro Arnolda chwarzeneggera od prestižní firmy Audemars Piguet. Zajištěné hodinky měly podle herce hodnotu 20 000 eur (téměř půl milionu korun). Arnie bral výslech zpočátku poměrně klidně, ale pak mu čas a procedura začaly lézt na nervy, protože to pro něj představovalo citelné zdržení.

[chooze:article;value:501483]

Mluvčí hlavního celního úřadu v Mnichově Thomas Meister uvedl: "Zahájili jsme trestní řízení podle daňového zákona. Hodinky měly být deklarovány, protože se jedná o dovoz." Hodinky nebyly nahlášeny, ačkoli měly zůstat v EU. "Pokud zboží zůstane v EU, musíte z něj zaplatit daň a clo. To platí pro všechny."

Podle deníku kladli celníci Arnoldu Schwarzeneggerovi, jehož soukromý majetek se odhaduje na přibližně 500 milionů eur, velmi osobní otázky jako například kolik má dětí, jak se jmenuje jeho partnerka, kolik peněz má v bance a kolik činí jeho jmění. Hereci nakonec nezbylo nic jiného, než povolat své právníky. Celá procedura skončila zhruba po třech hodinách od jeho zadržení po příletu z Los Angeles a vzácné hodinky si herec po skončení martiria s celními formalitami mohl odnést.

Bývalý guvernér Arnold Schwarzenegger řekl deníku BILD: "To je problém, kterým Německo trpí. Pro stromy nevidíte dřevo." Hvězda sci fi ságy "Terminátor" úředníkům vysvětlila, že hodinky se draží pro dobrou věc a že jde o charitativní projekt. Bohužel mu to nebylo to nic platné a podle informací deníku Bild musel Arnie nakonec zaplatit dohromady 35 000 eur. Částka se skládala z odhadní ceny hodinek 26 000 eur, 4 000 eur tvořila daň a zbývajících 5 000 eur byla pokuta.

Schwarzenegger chtěl celou částku zaplatit kreditní kartou, ale podle předpisů se musí polovina celních poplatků zaplatit v hotovosti. 17 500 eur v hotovosti u sebe bohužel neměl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.