Chce Výborný nahradit Jurečku? Odpovídá v pořadu Napřímo

Antimonopolní úřad v pondělí zveřejnil návrhy, kterými by rád posílil své pravomoci v oblasti dozoru na trh. "V současné chvíli je analyzujeme. To téma cen potravin nás dlouhodobě zajímá. Ukazuje se, že i ta veřejná debata může mít pozitivní výsledky, protože na začátku prosince jsme slyšeli dramatická oznámení, jak se bude zdražovat, to se ale nestalo," řekl Výborný.

Podle něj by ale antimonopolní úřad měl více využívat pravomocí, které v tuto chvíli už má. "Má v rukou nástroje, které nevyužívá tak, jak by měl. Například počet sektorových šetření nemá ničím vymezen. Historicky se věnuje veřejným zakázkám a dodržování jejich pravidel, což je v pořádku. Ale na tu hospodářskou soutěž trochu zapomíná," okomentoval.

[chooze:article;value:536089]

​Ministra některé návrhy překvapily a nechápe, proč je úřad vydal dříve, než byly prodiskutovány v pracovní skupině, která je na to vyhrazená. 

Ceny potravin by podle ministra zemědělství měla být stabilní. "Inflace klesá, ceny energií jsou stabilní, vstupní komodity ze strany farmářů jsou na nákladových cenách, byť trochu vzrostla cena mléka, cena potravinářské pšenice je ale pod nákladem zemědělce. Nevidím důvody, proč by se mělo zdražovat. Možná se může drobně zlevnit, ale nic dramatického," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.