Zveřejnili seznam 12 zkažených politiků. Střední Evropa má hned několik příček

Davos je v současné době zřejmě jedním z nejstřeženějších míst světa. Na jednání WEF se sešli zástupci vlád více než stovky států z celé planety, důležitých mezinárodních organizací a přes tisíc představitelů soukromého sektoru i akademické sféry.

Koncentrace významných představitelů všech oborů je v Davosu nevídaná. Web Politico, který se orientuje na politická témata, se proto rozhodl sestavit seznam 12 "nevítaných hostů" Světového ekonomického fóra. Seznam nazval Tuctem špinavců podle oscarového filmu z roku 1967. Místo v něm zaujal i představitel země sousedící s Českem. 

[chooze:article;value:507635]

​​"Jako vždy se velcí a dobří sejdou v Davosu s několika špatnými hochy," píše Politico. Dodává přitom, že i když od začátku války na Ukrajině má Rusko na fóru mnohem menší zastoupení a Donalda Trumpa plně zaměstnávají prezidentské volby, je v Davosu stále hodně autokratů, politických vyvrhelů, diktátorů nebo kazisvětů.

Politico na seznam zařadil i slovenského předsedu vlády Roberta Fica, který je v žebříčku sedmý. Na předním místě je argentinský prezident Javier Milei, saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, zeť Donalda Trumpa a zakladatel firmy Affinity Partners Jared Kushner nebo čínský premiér Li Čchiang, rwandský prezident Paul Kagame, kambodžský premiér Hun Manet, katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání a šéf saúdskoarabské ropné a plynárenské společnosti Aramco Amín Násir.

Z evropských politiků jsou na seznamu kromě Fica také maďarská prezidentka Katalin Nováková a polská hlava státu Andrzej Duda. Střední Evropa tak podle Politica nemá příliš zdravou politickou kulturu. 

Žádné úsměvy a napjatá atmosféra. Čaputová jmenovala jmenovala Fica premiérem (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.