Trump suverénně vítězí v prvních republikánských primárkách v Iowě

Donald Trump potvrzuje roli favorita a jasně vede první souboj republikánů o to, kdo za ně bude kandidovat v letošních prezidentských volbách. Přestože sčítání hlasů ještě pokračuje, Trumpovo vítězství ohlásily všechny velké americké televizní stanice včetně CNN.

Exprezidentův zisk je 51 procent po sečtení 96 procent volebních lístků. A je již skoro jisté, že se Trump udrží nad magickou padesátiprocentní hranici, aby bylo jasné, že ho za prezidenta ho chce většina iowských republikánů. "Děkuji ti, Iowo, miluji vás všechny!" reagoval Trump na sociální síti. Také současný prezident Joe Biden za demokraty již uznal, že Trump je u republikánů favoritem pro nominaci do prezidentské volby.

[chooze:article;value:537316]

Jako druhý se za Trumpem umístí floridský guvernér Ron DeSantis, třetí je bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Další primárky se uskuteční za osm dní v New Hampshire.

Čtvrtý v pořadí Vivek Ramaswamy už oznámil, že z primárek odstupuje, a vyjádřil podporu Trumpovi.

Republikánští voliči se do 1 600 středisek vydávali v krutých mrazech, někde teplota klesla až k minus 40 stupňům. Podle průzkumu dvě třetiny z nich udávají, že Joe Biden vyhrál poslední volby neprávem, a věří Trumpovým lžím o volebních podvodech. Pouhá třetina zastává názor, že Trump by byl nezpůsobilý pro úřad prezidenta, pokud by byl usvědčen z trestného činu.

"Trump je velmi narcistický, je velmi nafoukaný, ale dokáže věci dotáhnout do konce," řekla Reuters jeho podporovatelka Rita Stoneová. Stejně jako mnozí další považuje i ona za hlavní problém migraci a situaci na hranici s Mexikem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.