Amerikanista má jasno. Primárky vyhraje Trump, může se vrátit do Bílého domu

Podle prezidenta Joea Bidena je Trump nyní jasným favoritem na republikánského kandidáta. S tím souhlasí i Pondělíček. "Trump je v pozici, kdy skutečně jen něco málo představitelného ho o tu nominaci může připravit, jeho pozice je jenom posílená tím, že potvrdil očekávání a získal nadpoloviční většinu hlasů," řekl pro TN Live.

Navíc se podle něj v Iowě ukázalo, že jeho hlavní soupeřka Nikki Haleyová nemá takovou podporu, jak se očekávalo. "O to těžší to bude mít za týden v New Hampshire," avizoval amerikanista.

[chooze:article;value:537428]

Mezi republikány má momentálně Trump jasnou podporu. "Asi 40 procent republikánů říkalo, že jsou připravení hlasovat pro Trumpa, ať se stane cokoli," připomněl. Díky systému primárek, kdy vítěz bere všechny delegáty, by mu i podpora těchto 40 procent nejskalnějších voličů nejspíše stačila.

Haleyová sice skončila až za druhým Ronem DeSantisem, podle amerikanisty má ale pořád větší šanci Trumpa nějak ohrozit než floridský guvernér. Pokud ale nezvítězí ve státu New Hampshire, nominantkou se nestane. Stoprocentně jasné, jestli primárky ovládne Trump, má být nejpozději 5. března po takzvaném superúterý, kdy se volí v několika státech.   

[chooze:article;value:536790]

Prezidentské volby čekají Spojené státy v listopadu. Vše nyní nasvědčuje opakování souboje Trumpa s Bidenem. V těch by tentokrát mohl podle průzkumů uspět republikánský kandidát.

Podle lednového průzkumu agentury YouGov pro CBS by získal o dva procentní body více. Rozhodnout ale může volební systém. V USA se totiž prezidentem nemusí stát kandidát, který získal nejvíce hlasů. Důležité je, kolik získal ve státech volitelů. Například v roce 2016 více lidí volilo demokratku Hillary Clintonovou, s 304 voliteli ale zvítězil Trump.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.