V oceánu zpozorovali velké změny. Naznačují bouřlivý návrat jevu La Niña

El Niño je aktuálně velmi silné a nachází se zřejmě v jeho vrcholné fázi. Podle odborníků jsou ale jeho dny už sečteny, ačkoliv se modely zatím neshodnou na tom, kdy tento jev bude odeznívat. Většina z nich podle webu Fox Weather tvrdí, že se tak stane v dubnu. Někteří jsou toho názoru, že tato situace může nastat už v březnu. 

Faktem ale je, že oblast Tichomoří se bude ochlazovat a letos na jaře by měl jev přejít do neutrální fáze. Aktuální poznatky navíc naznačují, že některé oblasti tropického Pacifiku už se začaly ochlazovat. Podle některých modelů navíc nemusí zůstat jen u neutrální fáze. Nejnovější předpovědi poukazují na zvyšující se pravděpodobnost, že by se už letos mohl vrátit jev La Niña, který je protipólem El Niña. 

[chooze:article;value:532688]

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru je 73% šance, že od dubna do června bude panovat neutrální fáze. La Niña by pak mohla nastoupit na konci léta. "Pro fázi La Niña jsou typická například sucha na jihu USA s chladnějším a vlhčím počasím na severozápadě Pacifiku," vysvětluje web Fox Weather. 

Jev El Niño je spojen s pásmem teplé oceánské vody, které vzniká ve středním a východním rovníkovém Tichomoří. Pro opačnou fázi La Niña jsou typické podprůměrné teploty povrchové mořské vody doprovázené vysokým tlakem vzduchu, přičemž tento jev má tendenci výrazně ovlivňovat hurikánovou sezónu v Atlantiku. Pokud je teplota jen o půl stupně nižší, v sezóně bývá více hurikánů, prokázal výzkum. 

El Niño dramaticky ovlivní zimu. Modely ukazují, jak to bude se sněhem až do jara (4/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.