Následky dlouhého covidu znemožňují cvičení. Bolest může přetrvat týdny

Jedním z častých příznaků následků onemocnění covidem je i bolest svalů po cvičení. Ta trvá výrazně déle a je intenzivnější, než je běžné. Lidé s dlouhým covidem si také stěžují na častou únavu a někdy i nevolnosti po tréninku.

Tyto příznaky mohou někdy trvat i několik týdnů po cvičení. Proč tomu tak je nastínila studie týmu vědců z univerzity v nizozemském Amsterdamu. V rámci studie pozorovali výzkumníci 25 lidí, kteří hlásili dlouhý covid, a dalších 21 lidí, kteří se ze zrádné nemoci zcela zotavili.

Výsledky studie potvrdily, že nemoc skutečně má na lidské tělo dlouhodobý dopad. "Ukázalo se, že kvůli této chorobě se v našich tělech doopravdy něco mění k horšímu," řekl portálu Guardian jeden z autorů studie Rob Wüst.

[chooze:article;value:535479]

Covid má podle výsledků výzkumu zveřejněných v časopise Nature Communications schopnost pozměnit svalové tkáně. Ve svalech měli lidé s dlouhým covidem takzvaná bílá vlákna. V těchto vláknech mají buňky méně mitochondrií, které jsou důležitou součástí buněk, zodpovědné například za tvorbu energie.

Funkce mitochondrií se proto zhoršovala a lidem s dlouhým covidem po modelovém cvičení trvalo výrazně déle, než se zotavili. "Může to vysvětlit bolest, kterou lidé po cvičení pociťují," dodal Wüst.

Výzkum také ukázal, že lidé s dlouhým covidem mají ve svém svalstvu více proteinů zvaných amyloidy. O těchto mikroskopických uskupení proteinů se dříve spekulovalo jako o možném ucpávači drobných cév, což může být zdrojem bolesti, nizozemská studie však tuto domněnku nepotvrdila.

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, říká virolog (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.